Main » 2009 » April » 20 » Recesija stigla kad se grad počeo oporavljati
20:48
Recesija stigla kad se grad počeo oporavljati


Redžo Halilović prijeratni je radnik Tvornice žice u Kopačima, koji su Dejtonskim sporazumom pripali RS. Već 13 godina je taksista u Goraždu i na svojoj koži najbolje osjeti posljedice ekonomske krize koja je stigla u grad.

- U situaciji smo da mušterija sama određuje cijenu vožnje. Često kažem daj šta daš, jer vidim da je u ruci pripremila koliko može dati - kaže Halilović.

On je, inače, jedan od 6.000 goraždanskih u svijetu priznatih metalaca od ukupno 12.000, koliko ih je prije 1992. godine bilo uposleno u ovom gradu. Predsjednik Sindikata metalaca BPK Muhamed Mašić kaže da danas u gradu radi 1.500 metalaca od 4.900 ukupno zaposlenih radnika.

- U ovoj ekonomskoj krizi neophodna je pomoć vlasti i ako to oni ne prepoznaju, ne znam hoćemo li je moći prevazići. Do recesije, ova grana industrije upošljavala je svake godine 150 mladih, bio je zaustavljen odlazak, ali ovo je početak krize, a već je bez posla ostalo 329 radnika - kaže Mašić.

Ibro Mašala, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK i suvlasnik trgovinskog preduzeća "Oniprom", koje itekako osjeća pad kupovne moći stanovništva, poručuje da se ovom prostoru, koji je zapostavljen, mora hitno ubrizgati injekcija da bi preživio.

Goraždani nam kažu da je recesija izabrala najgori trenutak da zakuca na vrata grada, koji se tek počeo oporavljati od siromaštva. Svaku najavu isplate penzija prate sve duži redovi pred poštom, a poštari postaju najtraženije osobe. Budžetski dugovi, problemi s odlaganjem smeća, gradskom tržnicom i vodosnabdijevanjem novog načelnika općine Muhameda Ramovića kao da su čekali iza ćoška.

- Najviše novca BPK ubire upravo iz ove općine, a ne vraća joj onoliko koliko ona i njeni građani zaslužuju. Nismo zadovoljni ni odnosom FBiH i države, jer put nam se obećava još od Dejtona, tek sada se nešto na tome radi, ali građane niko ne pita. Kao što i sve u vezi s hidroelektranom rade u Sarajevu, a nas niko ništa ne pita - ogorčen je Ramović.

Odliv ljudi

- Ovaj prostor se prazni i postavlja se pitanje ko će ga čuvati u budućnosti - kaže Mašala i naglašava da je izgradnja brze ceste Sarajevo-Goražde uvjet opstanka na ovom području.

Statistika

10 posto
manje plaće za februar vijećnicima

10-20 posto
smanjeni izdaci općinskim službama

1 milion KM
manji općinski budžet za ovu godinu


(Dnevni Avaz)
Category: Goražde | Views: 612 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus