Main » 2009 » Maj » 1 » Direktore osnovnih škola sada biraju roditelji
13:30
Direktore osnovnih škola sada biraju roditeljiSkupština Bosanskopodrinjskog kantona (SBPK) usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, čime je omogućila da roditelji, staratelji i uposlenici škola neposredno tajnim glasanjem biraju direktore osnovnih škola.

Skupština je održana u srijedu, a Zakon je usvojen nakon prihvaćene inicijative Centara civilnih inicijativa (CCI).

Usvajanjem tog zakona Bosanskopodrinjski kanton je postao, uz Tuzlanski kanton, jedan od rijetkih svijetlih primjera uključivanja građana u proces donošenja odluka, smatra CCI. 

Ova organizacija upućuje zahvalnost Vladi i Skupštini BPK-a na iskazanoj spremnosti za taj veliki korak u procesu demokratizacije, depolitizacije i profesionalizacije obrazovanja, čime je, saopćeno je, dokazano da predstavnici vlasti ipak znaju i mogu interese djece, roditelja, građana staviti ispred stranačkih ili vlastitih. 

Taj čin će, naglašeno je, biti dodatni podsticaj CCI-u da nastavi kampanju u drugim kantonima u FBiH, kao i u Republici Srpskoj, ali i poruka vlastima u oba entiteta da će se i njima uskoro pružiti prilika da svojim građanima pokažu otvorenost ka novim, demokratskim rješenjima koja podrazumijevaju veću uključenost i istinski utjecaj građana u rješavanju bitnih pitanja.


(Dnevni Avaz)


Category: Obrazovanje | Views: 373 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus