Main » 2009 » Maj » 11 » Zarazne bolesti sve češći uzrok smrti
20:32
Zarazne bolesti sve češći uzrok smrti


Broj oboljelih od zaraznih bolesti, posebno enterokolitisa i varičele, u BPK Goražde u naglom je porastu, pokazala je analiza zdravstvenog stanja stanovništva za 2008. godinu koju je, na osnovu podataka iz zdravstvenih ustanova, sačinio Zavod za javno zdravstvo.

Prema riječima v.d. direktora Zavoda Nedima Čengića, najčešći uzroci smrti do sada su bili vezani za oboljenja srca i rak pluća.

- Sada je u porastu broj smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti, prije svega crijevnih oboljenja. Stopa morbiditeta je za 50 posto veća u odnosu na prethodnu godinu. Možemo pretpostaviti da na pojavu tih bolesti, koje nastaju uslijed konzumiranja higijenski neispravne vode i hrane, utječe slab higijenski standard - kazao je Čengić za "Avaz".

Zabrinjavajući podaci ne iznenađuju, jer hranu koja se proizvodi i kupuje u BPK niko ne kontrolira, dok se analize vode iz vodozahvata Vitkovići vrše samo jednom sedmično. Razlog je tehnička neopremljenost laboratorije u Zavodu u kojem je dio laboratorijske opreme, dobiven od donatora prije devet godina, do sada neupotrijebljen.


(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 437 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus