Main » 2009 » August » 15 » Otvorena prva džamija na desnoj obali Drine
13:38
Otvorena prva džamija na desnoj obali Drine


Na hiljade vjernika iz cijele BiH stiglo je jučer na svečano otvaranje novoizgrađene Kajseri džamije u Goraždu, jedine na desnoj obali rijeke Drine. Molitva i učenje Ašare dove označili su početak svečanosti otvaranja džamije koja za Goraždane, ali i sve Bosance i Hercegovce ima historijsko značenje.

Pomisao na šehide

S razlogom, jer na desnoj obali Drine nikada nije bilo džamije, a danas ovdje stoji prekrasni dragulj osmanske arhitekture. Povodom otvaranja džamije u Goražde su stigle i brojne zvanice, predstavnici državnog i vjerskog vrha Republike Turske i grada Kajserija, koji je finansijer izgradnje džamije. Oni su Goraždu i zvanično predali jedan od najvećih i najljepših vjerskih objekata na zapadnom Balkanu.

- Dozvolite mi da s vama podijelim osjećaj koji me pratio kada sam stigao ovdje - pomisao na rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i sve šehide BiH i molim dragog Allaha da im podari Džennet - kazao je jučer obraćajući se vjernicima turski reisu-l-ulema šejh Ali Bardakolu, dodajući da je džamija mjesto na kojem se promovira vjera, ljubav, poštenje i dobrota i šaljući svoje najiskrenije želje za mirom u svijetu.

Na objektu džamije skoro godinu su bili angažirani graditelji iz Turske, vrijedni neimari predvođeni Mustafom Islamom, direktorom firme "Biat". Njihove ruke pravile su prekrasne detalje iz osmanskog perioda, turbeta i dvije munare visine od 44 metra na prostoru koji može primiti više od hiljadu vjernika.

Džamija osvaja svojom ljepotom i šarolikošću, a u ovaj reprezentativni objekat uloženo je više od milion i po eura. Sve je finansirao turski grad Kajseri u znak prijateljstva prema Bošnjacima i BiH. Sljedeće godine očekuje se nastavak realizacije treće faze projekta kojim se predviđa izgradnja prostorija Muftijstva, medžlisa, biblioteke i čitaonice, omladinskog kluba te vakufskih dućana.

Historijski događaj

- Želim izraziti duboku i iskrenu zahvalnost svima koji su dali doprinos u izgradnji ove prelijepe džamije - kazao je Saban Islek, muftija Kajserija.

Dobrodošlicu i čestitke brojnim gostima i zvanicama uputili su i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Nazif Uruči, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović te ostali zvaničnici BPK i općine.

- Ovo je historijski dan i i događaj za nas u Goraždu i našu braću iz turskog grada Kajserija, ali i cijele prijateljske Turske. Prijatelji iz Kajserija darovali su nam najljepši dar koji brat bratu može darovati, ovu prelijepu džamiju - kazao je na početku svečanosti muftija goraždanski Hamed ef. Efendić koji je i bio domaćin manifestacije.

Vrata Kajseri džamije zajedno su otvorili vrhovni vjerski poglavari Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i Turske šejh Ali Bardakolu te muftije goraždanski ef. Efendić i grada Kajserija Saban Islek.

Ne bi nas bilo ovdje da nije bilo boraca

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić podsjetio je jučer i na hrabre Podrinjce koji su živote ostavili braneći obje obale Drine.

- Nas danas ne bi bilo ovdje da nije bilo slavnih boraca koji su branili svjetlost i našu slobodu na obje obale Drine, zajedno sa Zaimima i Avdama, našim šehidima. Radosni smo da danas ovdje možemo biti zajedno s našom braćom iz Turske i da imamo dragulj, džamiju kojom se mogu ponositi i Bošnjaci i Turci - kazao je, između ostalog, reis Cerić.

(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 1275 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus