Goražde - Goražde
Main » Goražde

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su iz prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu izuzimali dokumentaciju u vezi sa počinjenim ratnim zločinima nad Srbima na širem području tog grada. Akcija izuzimanja dokumentacije provedena je po nalogu Tužilaštva BiH. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da se provodi istraga za ratne zločine nad srpskim stanovništvom počinjenim u goraždanskom naselju Vitkovići, prenosi Birn. 

On je negirao da ova akcija ima veze sa podnesenim prijavama protiv visokih policijskih službenika Himze Selimovića i Edina Vranja, zbog ratnog zločina počinjenog u Goraždu.  Sipa je ranije podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv direktora Direkcije za koordinaciju ... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 135 | Postavio/la: gorazde | Datum: 11.Mart.2014


Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima jučer je u Sarajevu održao sastanak sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem, na kome je razgovarano o mogućnostima realizacije projekata koji se finansiraju putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD). Riječ je prvenstveno o projektima koji se odnose na poboljšanje ruralne infrastrukture tačnije asfaltiranje lokalnih ruralnih puteva kao i otvaranje poljoprivrednih zadruga kojim bi se poljoprivrednicima pomoglo u plasiranju njihovih proizvoda na tržište.

Prema riječima direktora Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Halila Omanovića aktivnosti IFAD-a usmjerene su u pra... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 189 | Postavio/la: gorazde | Datum: 07.Mart.2014


Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline – Kantonalni stambeni fond Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za uvrštavanje na jedinstvenu listu reda prvenstva za kupovinu 20 potkrovnih stanova u Vitkovićima. O javnom pozivu na press konferenciji govorila je minsitrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Biljana Simić.

- Obzirom da prestaje potreba za korištenjem dograđenih stambenih jedinica u naselju Vitkovići u svrhu smještaja izbjeglih i raseljenih lica, a koji su vlasništvu BPK Goražde, iskazala se potreba za prodajom tih stanova. U skladu s tim, Skupština BPK Goražde donijela je odluku u kojoj je definisano da se od 95 stambenih jedinica, 25 procenata dodijeli populaciji mladih i ... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 232 | Postavio/la: gorazde | Datum: 07.Mart.2014


Zaključkom koji je usvojen na današnjoj 71. redovnoj sjednici, premijer i ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dobrovoljno su se, u korist Budžeta BPK, odrekli dijela plaće u visini od 10% plaće koju primaju prema Zakonu o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština kantona i to sve do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama navedenog Zakona.

Vlada je utvrdila i osnovicu za plaću zaposlenih lica u kantonalnim organima uprave, kantonalnim ustanovama i drugim pravnim licima koji se finansiraju iz Budžeta BPK za mjesec februar u iznosu od 360,00 KM, kao i visinu naknade za topli obrok u iznosu od 8,00 KM po jednom radnom danu.
Kategorija: Goražde | Pogleda: 75 | Postavio/la: gorazde | Datum: 04.Mart.2014


Dana 03.03.2014.godine u 06,00 sati od strane službenika Sektora kriminalističke policije K MUP-a Goražde, započela je operativno – taktička akcija kodnog naziva „ Sigurnost „ zavedena na nivou F BiH. Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u okviru gore navedene akcije u toku je pretres na pet lokacija u cilju pronalaska predmeta izvršenja krivičnih djela i predmeta koji potiču iz krivičnih djela sa akcentom na krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja i municije, auto kriminala itd…

(bpkg.gov.ba)
Kategorija: Goražde | Pogleda: 267 | Postavio/la: gorazde | Datum: 03.Mart.2014


Polaganjem cvijeća na Spomen obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima", na šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama, predstavnici političkog i vjerskog života BPK, te delegacije boračkih udruženja i građani odali su počast palima za slobodu Podrinja u dva posljednja rata. 

Na svečanoj akademiji u Velikoj sali Centra za kulturu evocirana su sjećanja na događaje koji su prethodili, ali i one koji su uslijedili nakon što su 1. marta 92. godine građani BiH odlučili da svoju zemlju žele kao nezavisnu, nedjeljivu i suverenu državu. 

U ime kantonalnih i općinskih vlasti čestitke je uputio predsjedavajući Skupštine BPK ... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 166 | Postavio/la: gorazde | Datum: 01.Mart.2014


Deseci hiljada kvadratnih metara u mjestu Rasadnik na periferiji Goražda dobivaju svoj prijeratni izgled, zahvaljujući trudu samo jednog čovjeka – Amerikanca Stiva Rica (Steve Reitz).
Ovaj humanitarni radnik, koji u Goraždu živi od 1997., od Općine Goražde dobio je 43 duluma zemljišta koje u periodu od četiri godine namjerava pretvoriti u veliku plantažu malina, piše  Dnevni Avaz.

Dva su ključna aspekta zbog kojih smo odabrali da podignemo plantažu malina. Zbog toga što ljudima treba posao, ali i nada da svojim napornim radom, idejom koju će slijediti, a za koju imaju potencijal, sebi mogu osigurati bolji život – kaže Ric.

Kategorija: Goražde | Pogleda: 205 | Postavio/la: gorazde | Datum: 28.Februar.2014


Danas je historijskim časom u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK-a počeo program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, jednog od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

U sklopu programa jutros je u Gradskoj dvorani ''Mirsad Hurić'' održan tradicionalni malonogometni turnir za učenike osnovnih  i srednjih škola sa područja BPK-a. Na turniru, u kategoriji osnovnih škola učešće je uzelo pet ekipa, a nakon odigranih utakmica prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ ''Ustikolina'', drugo mjesto ekipa OŠ ''Mehmedalija Mak Dizdar'', te  treće mjesto ekipa OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'', a u kategoriji srednjih škola nakon odigranih utakmica prvo mjesto pripalo je ekipi STŠ ''Hasib Hadžović'', drugo mjesto ekipi MSŠ ''Enver Pozderović'', treće mjesto ... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 41 | Postavio/la: gorazde | Datum: 28.Februar.2014


U Domu mladih Centra za kulturu Goražde jučer je otvorena izložba pod nazivom „Razvojne perspektive Goražda".

Izložba u okviru koje su predstavljeni modeli mogućeg prostornog uređenja BPK-a Goražde nastala je kao rezultat saradnje Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde i Odjela za prostorni razvoj i okolinsko planiranje Tehničkog univerziteta u Beču. Samu saradnju inicirala je grupa studenta postdipolomskog studija na Tehničkom univerzitetu, predvođena studentom Edibom Uručijem porijeklom iz Goražda.

Na izložbi je prezentirano pet projekata u čijem fokusu su strategije jačanja lokalnog razvoja, a  koj... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 60 | Postavio/la: gorazde | Datum: 27.Februar.2014


Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici usvojila je set odluka kao odgovor na zahtjeve građana.

Na početku današnjeg zasjedanja, verifikovan je mandat novom poslaniku SBB-a u Skupštini BPK Nihadu Gabeli. 

Poštujući obavezu s prethodnog redovnog zasjedanja, Skupština se izjasnila i o prijedlogu zaključaka koji se odnose na daljnje aktivnosti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde po pitanju imovine u njegovom vlasništvu koja se nalazi u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. 

Većinom glasova, prihvaćen je set zaključaka koji su predložile Ustavna ... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 164 | Postavio/la: gorazde | Datum: 26.Februar.2014

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 65 66 »