Goražde - Goražde
Main » Goražde

Direktorica Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Nafija Hodo prezentovala je danas članovima Vlade BPK politiku i programe ove službe u 2014.godini.

” U njihovoj realizaciji Služba će kao i dosada imati podršku Vlade”, istaknuo je premijer BPK Emir Frašto, koji smatra da će i ova promocija doprinjeti što boljem publikovanju aktivnih mjera zapošljavanja.

Uz zahvalnost Vladi na potpori i prilici da predstavi programe zapošljavanja , direktorica Hodo posebno je istaknula najnoviji program zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija sa evidencije Službe, koji je urađen zahvalj... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 130 | Postavio/la: gorazde | Datum: 16.Juli.2014

Kako je i ranije najavljivano Goražde će krajem mjeseca septembra 2014. godine dobiti jedan od najvećih tržnih centara u regiji. Naime, kompanija Bingo odlučila je graditi tržni centar u našem gradu, a u sam centar koji će biti smješten na 20 000 m2 biće investirano oko 12.000.000,00 KM. Nakon što je provedena procedura oko dodjele građevinskog zemljišta i Općinsko vijeće Goražde usvojilo Rješenje o dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta pomenutoj kompaniji ova kompanija zvanično je počela sa radovima na izgradnji savremenog tržnog centra u Goraždu a kako su istakli iz Binga radovi se odvijaju planiranom dinamikom.

Kako bi se uvjerili u ono što je do sada urađeno Goražde su danas posjetili predsta... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 280 | Postavio/la: gorazde | Datum: 16.Juli.2014

U Općini Goražde juče je održan sastanak na kojem je promovisan početak realizacije Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja.

Projektom je obuhvaćeno zatvaranje kolektivnih centara u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, UNHCR-a, Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a i Općine Goražde potvrđeno je da će se na prostoru Bosanskopodrinjskog kan... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 104 | Postavio/la: gorazde | Datum: 16.Juli.2014

Ovih dana izvode se radovi na uređenju platoa i ulaza u JU Centar za kulturu Goražde. Riječ je o radovima koji se izvode u sklopu Programa uređenja grada. Završetkom radova ovaj prostor dobit će puno ljepši i privlačniji izgled. 

Tim povodom mjesto gdje se izvode radovi danas je posjetio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović  koji je ovom prilikom za medije kazao: '' Ove godine ćemo utrošiti oko 70.000,00 KM za uređenje grada i gradskih površina. Ovdje ispred Centra za kulturu, implementiramo zaista opravdan projekat u koji ćemo uložiti oko 22.000,00 KM. Izvođač je firma ''Markan'' i mislim da će na vrijeme završiti ove... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 179 | Postavio/la: gorazde | Datum: 15.Juli.2014

Svečanim postrojavanjem dijela jedinica, uručenjem priznanja i svečanom sjednicom kolegija u Goraždu je obilježena godišnjica formiranja MUP-a BPK Goražde. Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast pripadnicima poginulim tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata i preminulim policajcima. 

Ministar unutrašnjih poslova Osman Subašić, podsjetio je na kontinuitet razvoja Ministarstva od 1997. godine do danas, uz obećanje da će se truditi da naredne generacije policije imaju bolje uvjete za rad. Čestitke pripadnicima MUP-a uputio je i premijer BPK Emir Frašto (SDP). 

... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 250 | Postavio/la: gorazde | Datum: 15.Juli.2014

Grupa od 60 misionara iz cijelog svijeta, predvođena nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem, boravila je u Goraždu, gdje je posjetila spomen-obilježje Drinskim mučenicama, časnim sestrama stradalim u Drugom svjetskom ratu, koje je Vatikan službeno proglasio blaženim. 

- Ovih dana u Sarajevu je važan sastanak misionara i povodom toga smo došli u Goražde pohoditi mjesto gdje su stradale Drinske mučenice. Tu smo obavili svetu misu i pokazalo se da je taj prostor u Župnom uredu Goražde, gdje smo obavili misu, pretijesan. Zato sam zamolio načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića (SBB) da me primi, da razgovaramo, da na neki način tražimo rješenje izgradnje jedne male crkve, jer će Goražde sve vi... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 298 | Postavio/la: gorazde | Datum: 14.Juli.2014

Na svojoj posljednjoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je Odluku o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde – A i B Lista sa zaštićenim nazivima lijekova.

O tome je na današnjoj press konferenciji govorila ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nela Čarapić.

Prema njenim riječima, u mjesecu februaru ove godine kantonalna Lista esencijalnih lijekova usklađena je sa Listom lijekova Federacije, čime je važeća A lista po... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 90 | Postavio/la: gorazde | Datum: 09.Juli.2014

Kamioni sa smećem već dva dana stoje natovareni nakon što je kantonalna inspekcija zabranila Javnom komunalnom preduzeću "6. mart" iz Goražda nastavak odlaganja otpada na privremenoj deponiji u Šišetima. U međuvremenu grad se puni smećem, a u Općini Goražde se zbog visokih temperatura pribojavaju izbijanja epidemija.
 
– Zakon o upravljanju komunalnim otpadom propisuje da je obaveza Kantona ne da šalje inspekciju u toku ramazana i maltretira građane, već da donese plan upravljanja otpadom na svom području. U članu 11 stoji da poslove upravljanja otpadom, određivanje lokacije vrši Kantonalno ministarstvo za urbanizam i prostorno uređenje – kazao je načelnik općine Muhamed Ramović (SBB) na sjednici Općinskog vijeća Goražde.

... Opširnije »
Kategorija: Goražde | Pogleda: 227 | Postavio/la: gorazde | Datum: 09.Juli.2014

Nakon što se u anketi Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde 56 osoba izjasnilo da na taj način želi riješiti svoje stambene probleme, Kantonalna vlada zadužila je Ministarstvo urbanizma da pokrene proceduru za kupovinu građevinskog zemljišta i osigura neophodne saglasnosti. Po uzoru na već započetu izgradnju stambene zgrade na taj će se način stvoriti preduvjeti za početak radova na još jednom stambeno - poslovnom objektu metodom udruživanja sredstava budućih stanara. 

Vlada BPK omogućit će odlazak boračkih populacija u Memorijalni centar Potočari na dan obilježavanja 19. godišnjice genocida. Usvojena je i odluka o listi esencijalnih lijekova u BPK Goražde, čija primjena stupa na snagu prvo... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 152 | Postavio/la: gorazde | Datum: 09.Juli.2014

Nadležne inspekcijske službe i pripadnici MUP-a BPK Goražde pokušavaju locirati izvor iz kojeg je u rijeku Drinu ispuštena veća količina tvari za koju se pretpostavlja da bi mogla biti lož ulje.

Ekološki inspektor BPK Damir Živojević novinarima je kazao da se radi o ozbiljnom prekršaju zbog kojeg je ugrožena flora i fauna između Mostova Alije Izetbegovića i žrtava genocida u Srebrenici. Na sanaciji posljedica ovog ekološkog incidenta angažirana je goraždanska firma "Janjina".
 
– Radimo na prikupljanju ispuštenih količina tečnosti koja bi mogla biti nešto između lož ulja i bitumena. U saradnji sa firmom "Kemokop" iz Tuzle ovaj prostor vratićemo u prvobitno stanje ... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 381 | Postavio/la: gorazde | Datum: 08.Juli.2014

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 74 75 »