Goražde - Goražde
Main » Goražde

U cilju bolje bezbjednosti saobraćaja na području BPK Goražde pripadnici MUP u proteklom periodu poduzeli su niz aktivnosti s namjerom da se poboljša stanje u ovoj oblasti. 

Kako je u izjavi za Radio Goražde kazao portparol MUP BPK Emko Rizvanović već je održano nekoliko radionica u školama na području našeg kantona u kojima se govorilo o bezbjednosti saobraćaja. Tokom ove sedmice provodi se i akcija pojačane kontrole pješaka učesnika u saobraćaju. 

Akcija je preventivnog karaktera i neće se poduzimati represivne mjere, dok će od naredne sedmice svi građani koji budu ometali bezbjednost saobraćaja biti sankcionisani, a kazna iznosi 40 KM.

 

Radio Goražde

Kategorija: Goražde | Pogleda: 148 | Postavio/la: gorazde | Datum: 21.November.2014

Novi saziv Skupštine BPK-a Goražde danas je održao konstituirajuću sjednicu, čime su novi poslanici u zakonom predviđenom roku preuzeli svoje mandate.

U sklopu dnevnog reda prva tačka bila je upoznavanje sa materijalima Centralne izborne komisije, dok su se u sklopu druge tačke verifikovali mandati poslanika, nakon čega je uslijedilo davanje svečane izjave i potpisivanje pristupnica o preuzimanju mandata.

Novoizabranim poslanicima u Skupštini BPK-a obratio se i načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović koji je ovom prilikom uputio čestitke povodom preuzimanja mandata,... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 349 | Postavio/la: gorazde | Datum: 21.November.2014

Tim goraždanskih ljekara u Kantonalnoj bolnici jučer je obavio novu operaciju iz oblasti laparoskopske hirurgije. Kako nam je kazao direktor ove ustanove prim.dr Fuad Rovčanin, ovoga puta riječ je o laparoskopskom odstranjivanju slijepog crijeva, što je značajan iskorak u smislu pružanja medicinskih usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

„ To je operacija koja se radi u svijetu i mi se na ovaj način pridružujemoo onim bolnicama koje riješavaju probleme ove patologije.Operacija se radi kao i laparoskopska operacija žučne kese koju radimo u našoj bolnici već 12 godina! – kazao je Rovčanin, dodajući da se pacijentica koja je podvrgnuta ovom operativnom zahvatu osjeća dobro te kako je ponosan na ... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 167 | Postavio/la: gorazde | Datum: 20.November.2014

Regionalni centar za okoliš/životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) organizuje studijsku posjetu za učesnike iz Rusije, Moldavije i Ukrajine pod nazivom ''Izgradnja saradnje i povjerenja između NVO-a, škola, općina i medija u zemljama koje su doživjele konflikt.''

U okviru studijske posjete organizovana je i posjeta našem Kantonu, tačnije Općini Foča u Federaciji BiH gdje je danas održan radni sastanak sa učesnicima studijskog putovanja.

Učesnici pomenutog sastanka, pored predstavnika Općine Foča, te Foča u F BiH  bili su i predstavnici Općine Goražde na ... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 52 | Postavio/la: gorazde | Datum: 19.November.2014

Muhamed Adžem, Omer Uglješa, Senad Halilović i Suljo Karkelja negirali su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu krivicu za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Goraždu 1992. godine.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Adžema, Uglješu, Halilovića i Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).
S obzirom da su optuženi negirali krivicu, njima će u narednom periodu početi suđenje.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo 13. oktobra, a Sud ju je potvrdio dva dana kasnije.
Adžem, Uglješa, Halil... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 273 | Postavio/la: gorazde | Datum: 18.November.2014

Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde danas će dobiti oko 200 vakcina protiv sezonske gripe.

Kako nam je kazala direktorica Zavoda Medina Bičo, riječ je vakcinama koje su namijenjene isključivo za rizične kategorije stanovništva.Istakla je da su zahvaljujući Vladi BPK Goražde besplatnom vakcinacijom obuhvaćeni hronični bolesnici na dijalizi, dijabetičari ovisni o insulinu, pacijenti sa hirurškim zahvatima na srcu, djeca liječena od reumatske groznice,te pacijenti koji su završili sa prijemom hemoterapije.

Vakcinacija protiv gripa posebno se preporučuje djeci i odraslima sa hroničnim poremećajima plućnog i kar... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 44 | Postavio/la: gorazde | Datum: 17.November.2014

Pod predsjedavanjem premijera BPK Goražde Emira Frašta, danas je održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Odbor u čijem sastavu su pored premijera i načelnici sve tri općine u sastavu kantona, danas je usvojio program obilježavanja ovog datuma.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde biće obilježen raznovrsnim sadržajima u kojima će pored kantonalnih i općinskih zvaničnika učešće uzeti učenici osnovnih i srednjih škola.

Obilježavanje ovog datuma počinje u ponedjeljak, 24. novembra istorijskim časom... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 88 | Postavio/la: gorazde | Datum: 17.November.2014

U Goraždu je potpisan ugovor na osnovu kojeg je Vlada BPK Općini Goražde odobrila 100.000 KM na ime sufinansiranja izgradnje rezervoara za napajanje vodom industrijske zone i naselja Vitkovići. U okviru prve faze radova bit će prošireni kapaciteti postojećih rezervoara vode, te izgrađena mreža kojom će biti spojeni sa fabrikom vode u Vitkovićima i vodovodom „Starac“.

- Riječ je o veoma bitnom projektu čijom realizacijom će se stvoriti povoljniji uvjeti za razvoj industrijske zone. Očekujemo da on bude reliziran u narednih nekoliko mjeseci, ovisno od vremenskih prilika. Općina je bila aplikant za ova sredstva, koja se ubiraju iz vodnih naknada, a u narednom periodu se očekuje podrška u daljnjoj reali... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 69 | Postavio/la: gorazde | Datum: 15.November.2014

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je usvojila rebalans Budžeta za ovu godinu u iznosu od 40.922.468 KM, a ova odluka je proslijeđena Skupštini BPK na usvajanje.

Vlada je danas utvrdila i nacrt Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2015.godinu u iznosu od 39.943.172 KM koji je s nacrtom Zakona o izvršenju budžeta također proslijeđen Skupštini BPK. 
 
U skupštinsku proceduru upućeni su i prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde. 
 
Ministar za privredu dobio je od Vlade saglasnost za zaključivanje Ugovora o pružanju usluga izrad... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 58 | Postavio/la: gorazde | Datum: 12.November.2014

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela odluku o potvrđivanju konačnih rezultata Općih izbora u našoj zemlji, svi izabrani zvaničnici u roku od 48 sati trebali bi se izjasniti o svom daljem angažmanu. To je učinio danas i aktuelni načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović,nosilac liste SBB-a za kantonalnu Skupštinu. 

U izjavi za Radio Goražde kazao je da ne prihvata poslanički mandat u Skupštini BPK Goražde, tako da će i u naredne dvije godine obnašati funkcija načelnika Općine Goražde. Razlog takve odluke je kako je naveo prije svega izuzetno dobar rezultat koji je ostvario na prošlim lokalnim izborima u BiH osvojivši oko 7. 000 glasova građana Goražda. Tu su takođe i brojni zapo... Opširnije »

Kategorija: Goražde | Pogleda: 210 | Postavio/la: gorazde | Datum: 11.November.2014

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 79 80 »