Main » 2014 » Mart » 16 » Account i Savjet potrošača BPK-a u Goraždu o korupciji
12:04
Account i Savjet potrošača BPK-a u Goraždu o korupciji

Koliko je korupcija zastupljena u zdravstvu i na koji način se ona manifestuje, samo se neke od tema o kojima se govorilo u Goraždu na javnoj debati koju su zajednički organizirali Antikorupcijska mreža BiH - Account i Savjet potrošača BPK-Goražde. Zajednička je ocjena kako je korupcija pogubna za svako društvo, a posebno bosanskohercegovačko, koje još uvijek ne pokazuje spremnost da se sa ovom pojavom obračuna.

Korupcija u zdravstvu naše zemlje ima duboke korijene i teško da će se bez radikalnih poteza, koji podrazumijevaju velike kazne za učesnike, moći iskorijeniti. Učesnici javne debate u Gorazdu, između ostaloga, smatraju kako se korupcija u ovom segmentu naših života, ponekad jednostavno nagradi. Primjer je biši ministar zdravstva RS-a Ranko Škrbić, čije se ime dovodilo u vezu sa brojnim korupcijskim aferama, ali je na kraju nagrađen ambasadorskom pozicijom u Beogradu.

Osim ovoga vida korupcije u zdravstvu, postoji i onaj tzv. niži nivo, koji se pojavljuje na relaciji ljekar-pacijent.

S tom vrstom korupcije lakše se nositi, ali je daleko veći problem sistemske korupcije, u kojoj su zastupljene medicinske ustanove, nadležni organi vlasti i farmaceutske kompanije.

Na debati je predstavljen Pravilnik o prevenciji i borbi protiv korupcije u svim zdravstvenim ustanovama u BiH koji je usklađen sa odredbama Strategije za borbu protiv korupcije BiH. Pravilnik je, prema ocjeni mnogih, dobro urađen, ali se postavlja pitanje njegove primjene, odnosno želje pojedinaca i institucija da postupe po njegovim odredbama.

(federalna.ba)
Category: Goražde | Views: 224 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus