Main » 2013 » April » 19 » Adžem, Karkelja, Halilović i Uglješa u pritvoru ukupno sedam mjeseci
17:08
Adžem, Karkelja, Halilović i Uglješa u pritvoru ukupno sedam mjeseci

Višemjesečna neizvjesnost koju proživljavaju uhapšeni pripadnici ARBiH iz Goražda, Muhamed Adžem, Suad Halilović, Suljo Karkelja i Omer Uglješa, ali i njihove porodice, produžena je posljednjom odlukom Vrhovnog suda RS.
 
Vijeće Vrhovnog suda, na prijedlog Okružnog tužilaštva iz Istočnog Sarajeva, odredilo je novi pritvor za četvoricu uhapšenih branilaca, koji, po posljednjoj odluci, može trajati do 17. jula ove godine. 

Adžem, Halilović, Karkelja i Uglješa uhapšeni su 17. januara ove godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv pripadnika VRS zarobljenih prilikom napada na utvrđene položaje na planini Trovrh.
 
Istraga koju je prethodno vodilo, kao ni dodatnih četiri mjeseca pritvora, Tužilaštvu Istočno Sarajevo nisu bili dovoljni da prikupi dokaze relevantne za podizanje optužnice, pa je u skladu sa zakonom o krivičnom postupku RS prijedlog o određivanju dodatnog pritvora sada upućen Vrhovnom sudu RS.
 
U obrazloženju odluke sudsko vijeće je prihvatilo bojazan Tužilaštva da osumnjičeni mogu uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te član zakona po kojem se dodatni pritvor može odrediti u slučajevima za koje se može izreći kazna zatvora od deset i više godina.

(Dnevni Avaz)
Category: Razno | Views: 429 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus