Main » 2013 » Februar » 23 » Ambasador SAD-a Patrick Moon u posjeti Općini Goražde
23:32
Ambasador SAD-a Patrick Moon u posjeti Općini Goražde

Općinu Goražde danas je posjetio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini NJ.E. Patrick Moon zajedno sa visokom delegacijom koja danas boravi u posjeti Istočnoj Bosni. Zvanični prijem upriličen je u Maloj sali zgrade Općine Goražde, gdje su sastanak sa Amasadorom održali načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Jelena Mirković, pomoćnik načelnika Sanid Zirak, te saradnici.

Načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović na početku sastanka upoznao je goste sa trenutnim stanjem u Općini Goražde, izazovima sa kojima se naša lokalna zajednica suočava, te zahvalio za sve ono što su Sjedinjene Američke Države učinile za Bosnu i Hercegovinu tokom rata, u postratnom periodu, ali i u periodu tranzicije i reformi, kao i na asistenciji koju nam godinama pruža USAID kada je u pitanju implementacija mnogo važnih projekata. Osim toga, Načelnik je posebnu zahvalnost iskazao za pomoć koju su SAD uputile Goraždu i okolini kada su ovo područje pogodile najteže poplave.

Načelnik je Ambasadora NJ.E. Moona upoznao i sa stanjem u privredi, sigurnosnoj situaciji, te odnosu Općine Goražde sa susjednim Općinama, prijateljskim državama, ali i odnosu prema omladini te organizacijama civilnog društva svih struktura.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država NJ.E. Patrick S. Moon govorio je o dugogodišnjoj uspješnoj saradnji naše zemlje i Općine sa SAD, te o važnosti reformi, saradnje sa mladima, te ispunjavanju svih uslova iz Mape puta koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu s ciljem dovršavanja procesa Stabilizacije i ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju.

Ono što je bitno istaći jeste da je Ambasador NJ.E. Patrick Moon pohvalio napore Općine Goražde kada je u pitanju stvaranje povoljne atmosfere za ulaganje i privlačenje domaćih i stranih investicija, te posebno istakao uspješnost rada Općinskog Načelnika kao čovjeka koji je pokrenuo mnoge pozitivne demokratske procese, te njegovu istaknutu ulogu u stvaranju ambijenta u kojem Goražde postaje centar Bosne i Hercegovine kada je u pitanju ekonomija i privreda, te mu čestitao na reizboru na poziciju Općinskog Načelnika.

Posjeta je protekla u najboljem redu, vođen je konstruktivan razgovor, a govorilo se i o pomoći Ambasade SAD-a kada je u pitanju skretanje pažnje na probleme koji se tiču zatvaranja kolektivnih centara, što bi se moglo istaći kao jedan od najbitnijih segmenata sastanka.

Nakon sastanka u zgradi Općine Goražde, delegacija na čelu sa Ambasadorom NJ.E. Moonom posjetila je industrijske zone, firme Bekto Precisa i Prevent.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 337 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus