Main » 2015 » June » 15 » Ambasadorica Francuske u posjeti Općini Goražde
15:37
Ambasadorica Francuske u posjeti Općini Goražde

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, NJ.E. gđa. Claire Bodonyi danas je posjetila Općinu Goražde  gdje se susrela  sa načelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovala i predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde, gđa. Jelena Mirković.

Učesnici sastanka su razgovarali o mogućnostima unapređenja postojeće saradnje u području privrednog povezivanja i investicija koje bi trebale rezultirati unapređenjem i razvojem Općine Goražde.

Načelnik je poželio dobrodošlicu, zahvalio na izdvojenom vremenu, te između ostalog istakao: „Sretni smo što imamo francuski narod za prijatelje. Upravo prijateljski frrancuski narod dao je ideju da pokrenemo Internacionalni Festival prijateljstva u Goraždu koji je danas jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini. Osim toga, naše prijateljstvo je dokazano i mnoštvom drugih projekata, a sve u cilju povezivanja naših naroda i dobrobiti građana Goražda. Osim kulturne saradnje smatramo da je neophodno raditi i na povezivanju privrednika, te otvaranju francuskog tržišta za naše proizvode. I sa prethodnim ambasadorom imali smo izvrsnu saradnju, kao i sa ambasadorima svih zemalja u Bosni i Hercegovini. Ovaj sastanak dokaz je da će naša saradnja u budućnosti da i dalje živi i bude još i jača. Posjeta Rešetnici još je jedan dokaz tome, i na tome vam dugujemo zahvalnost.“

Ambasadorica, NJ.E. gđa. Claire Bodonyi je istakla: „Budući da su lokalne zajednice osnovne jedinice razvoja, te da se u njima održava neposredan kontakt sa građanima, smatramo da upravo lokalne zajednice igraju ključnu ulogu u procesima Eurointegracije. Mora se također obratiti pažnja na mala i srednja preduzeća i pružiti im se maksimalna podrška, kako bi što lakše prevazišli ekonomsku krizu u Europi i svijetu. Kada je u pitanju Civilna zaštita učinićemo ono što je u našoj moći da pomognemo, te obezbijedimo nešto opreme koja je neophodna u njihovom radu. Također, smatramo da je neophodno povezati francuske i goraždanske privrednike u cilju što bolje saradnje i ekonomskog prosperiteta.“

Nakon posjete Općini Goražde, Ambasadorica će iskoristiti boravak u Goraždu, te posjetiti jedno od naših najuspješnijih preduzeća, Bekto Precisa d.o.o., te se sastati sa premijerom BPK, gospodinom Okovićem.

 

gorazde.ba

Category: Goražde | Views: 163 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus