Main » 2011 » Maj » 31 » Armin Kuduz od prodaje jaja japanskih prepelica zaradi plaću
16:06
Armin Kuduz od prodaje jaja japanskih prepelica zaradi plaću

Priroda je podarila nevjerovatan imunološki sistem ovoj ptici

Počeo je sa par primjeraka koje je nabavio zbog vlastitih zdravstvenih problema, a danas mini - farma japanskih prepelica u vlasništvu Goraždanina Armina Kuduza broji više od 200 živahnih članova. Nakon infekcije probavnog sistema i operativnog zahvata, Kuduz je tragao za lijekom koji bi ga vratio u normalan život i na internetu saznao sve o ljekovitim svojstvima prepeličijih jaja u što se kasnije i sam uvjerio. 

- U odnosu na kokošije jaje ovo ima pet puta više fosfora, sedam puta više željeza i 10 puta više ostalih vitamina. Priroda je podarila nevjerovatan imunološki sistem ovoj ptici. One su specifične po tome što umiru isključivo od prirodne smrti i teško da mogu biti bolesne, kao što je slučaj u drugim vrstama. Ruski naučnici su čak ozračili kokošije i prepeličije jaje. Poslije mjesec dana kokošije je zadržalo radioaktivnost dok je prepeličije ostalo u potpunosti zdravo - pojašnjava Kuduz. 

Nesvakidašnji hobi solidna je podrška kućnom budžetu, jer su jaja japanske prepelice tražena na tržištu. Sam je izradio kaveze, hranilice, a od starog frižidera napravio inkubator iz kojeg izlaze najmlađi članovi farme. 

- Jedna se plaća iz ovoga može zaraditi. Uvijek ima načina na koji ljudi mogu da zarade i žive od ovog ili nekog sličnog posla. Najgore je čekati da ti neko sam nešto donese - ističe Kuduz.

(Dnevni Avaz)

Category: Razno | Views: 929 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus