Main » 2014 » Juli » 26 » Berić i Bogušiće nakon rata napustilo oko 400 stanovnika
16:31
Berić i Bogušiće nakon rata napustilo oko 400 stanovnika

Katastrofalna politika u proteklih 20 godina dovela je do iseljavanja oko 400 stanovnika iz goraždanskih mjesnih zajednica Bogušići i Berič, a odnos aktuelne Vlade BPK Goražde, koja je ova mjesta izostavila iz prijedloga za prekategorizaciju cesta, prijeti novim migracijama stanovništva. Ovo je istaknuto na konferenciji za novinare Demokratske fronte Željko Komšić BPK Goražde, kojoj su prisustvovali i predstavnici ove dvije mjesne zajednice.
 
Pojašnjeno je da je odlukom Vlade FBiH o kategorizaciji autocesta, brzih, magistralnih i regionalnih cesta, na prijedlog Vlade BPK, putni pravac Osanica – Prača dobio status regionalne ceste, a da je cesta Mravinjac – Bogušići – Berič – Hranjen – Hrenovica neopravdano izostavljena. Vladu BPK i poslanike u Skupštini iz DF-a pitaju zašto su odlučili dugoročno kazniti stanovništvo u dolini rijeke Ocke i je li ovo poruka stanovništvu ovih mjesnih zajednica da se na njihov razvoj i opstanak ne računa. 

Na konferenciji za novinare DF BPK istaknuto je da je prije rata u ovim mjestima osnovnu školu pohađalo 850 djece, a da ih se danas školuje manje od 50, izražena bojazan da školi prijeti zatvaranje, te zaključeno da u selima na ovom području ostaju uglavnom stariji stanovnici i da se život postepeno gasi. – Tamo gdje nema puteva i ulaganja dolazi do odlaska stanovništva. Međutim, ako je ovaj narod uspio ukloniti tenkove, topove i transportere, ne vidim zašto ne bi i ljude koji mu ne misle dobro – kazao je predsjednik Kantonalnog izbornog štaba DF Željko Komšić BPK Goražde, Dževad Adžem. 

(Avaz)

Category: Razno | Views: 478 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus