Main » 2013 » June » 7 » BPK Goražde se žali Parlamentu
21:12
BPK Goražde se žali Parlamentu

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji je Vlada Federacije BiH uputila u parlamentarnu proceduru ide na štetu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde - upozorio je ministar finansija ovog kantona Alem Mujković. 

Naglasio  je da, iako BPK već godinama opravdano pokušava putem ovoga zakon osigurati potrebna sredstva za funkcioniranje, predložene izmjene predviđaju još nepovoljniji poožaj ovog kantona u raspodjeli javnih prihoda. 

-Smanjuje se učešće BPK-a u ukupnoj raspodjeli na nivou Federacije za 0,25 posto, što nije beznačajno kada pogledate koja je to suma koja se raspodjeljuje. To čini nekih 5,8 miliona KM koje idu u korist Grada Sarajeva, koji se uvodi kao nova jedinica koja će se finansirati iz ukupnih raspoloživih sredstava koja pripadaju Federaciji BiH, prije raspodjele kantonima na federalnom nivou za otplate dugova - pojasnio je Mujković. 

Dodao je da je prema Nacrtu izmjena i dopuna predviđeno i smanjenje učešća ostalih kantona u raspodjeli prihoda, u korist Posavskog kantona. 

-Na ovaj način Posavski kanton dobio bi više od osam miliona KM više prihoda u odnosu na trenutno stanje, dok bi svi ostali kantoni izgubili u zavisnosti od učešća u ukupnoj raspodjeli. BPK bi u toj raspodjeli izgubio negdje oko 200.000 KM - pojasnio je Mujković. 

Po njegovim riječima, na nepovoljnu raspodjelu javnih prihoda, kada je u pitanju ovaj kanton, utiče i predloženo povećanje učešća općina u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, tako da bi ukupno smanjenje prihoda u budžetu BPK-a, po svim ovim osnovama, iznosilo oko 500.000 KM na godišnjem nivou. 

Ministarstvo za finansije BPK-a uz podršku kantonalne vlade uputilo je reagiranje na predložene izmjene ovog zakona svim parlamentarnim grupama i poslanicima da bi se ovaj nacrt povukao iz parlamantarne procedure. 

- Federalno ministarstvo finansija nam je svakako skrenulo pažnju da će oni krenuti u izradu novog zakona za 2014. godinu, tako da bi bilo besmisleno da se ulazi u proceduru izmjene i dopune zakona koji bi trebao da bude na snazi godinu dana - ističe ministar Mujković. 

Prema podacima resornog ministarstva, priliv sredstava od PDV-a u budžetu BPK-a manji je za oko 750.000 KM u odnosu na prošlu godinu i s obzirom na trenutno stanje, iz budžeta se pokrivaju samo osnovne potrebe. Otvaranje novih radnih mjesta na području BPK-a dovelo je do određenog poboljšanja kada su u pitanju prihodi u budžetu. 

-Nešto malo kompenziramo povećanim prihodima zahvaljujući novom upošljavanju, tako da je ukupni manjak negdje oko 600.000 KM u odnosu na prošlu godinu, mada je u prošloj godini, u odnosu na pretprošlu ostvaren manjak negdje oko 1,5 miliona KM - kazao je Mujković uz napomenu da dodatno opterećenje za ovaj kanton predstavljaju i sredstva iz stand-by aranžmana s MMF-om. 

-To su obaveze koje još prispijevaju. Međutim, još se ništa nije riješilo. Da li će nas to dostići u narednom periodu, nismo sigurni jer ne možemo znati kakav će biti stav Federalne vlade vezano za taj kredit. To je neka opasnost koja visi i koja u svakom trenutku može uticati na finansijsku stabilnost Kantona. Ukoliko Vlada Federacije BiH pokrene naplatu tog kredita mi bismo došli u situaciju da ne možemo izmirivati ni osnovne potrebe i ovaj kanton doživio bi kolaps - pojasnio je ministar za finansije BPK-a. 

Raspodjelom prihoda prema važećem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde u prošloj godini pripala su sredstva od oko 24 miliona KM. 

(Fena)
Category: Goražde | Views: 305 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus