Main » 2013 » August » 1 » Ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju Kulturnog centra i iftar ispred Kayserija džamije
18:03
Ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju Kulturnog centra i iftar ispred Kayserija džamije

Pripreme za polaganje kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra i organizaciju  ramazanskog iftara koji će organizovati Općina Goražde zajedno sa bratskom Općinom Kećioren iz Ankare 03. augusta 2013. godine na platou Kayserija džamije, privode se kraju. Tim povodom danas je upriličen obilazak lokacije ispred Kayserija džamije gdje je razmatrano koje je još potrebno aktivnosti poduzeti kako bi postavljanje kamena temeljca  i iftar protekli u najboljem redu.

''Nakon nekoliko godina priprema, u prilici smo da postavimo kamen temeljac za izgradnju Islamskog kulturnog centra. Program počinje tačno u 19:00h i traje do iftara. Iftar je obezbijeđen za preko hiljadu osoba preko TIKA-e, a sa Islamskom zajednicom u Goraždu. Pozivamo sve građane da prisustvuju ceremoniji, ali da dođu prije 19:00 sati, s obzirom da imamo svega sat vremena do iftara. Hvala Mustafi Aku, načelniku Kećiorena, načelniku Šahinbeja Mehmetu Tahmazoglu, i načelniku Općine Goražde Muhamedu Ramoviću kao i direktoru TIKA-e Zulkufu Oruču koji su upriličili svečanost u mubarek danima u predvečerje Lejletu-l-kadra.'' – naglasio je goraždanski muftija, Hamed ef. Efendić.

''Tek jučer stigli smo iz Turske i moram prenijeti utiske da su naši mladi oduševili sve one koji su imali priliku da ih čuju i gledaju. Sa Kećiorenom organizujemo iftar za preko hiljadu naših sugrađana. Imamo oko sedamdeset zvanica iz prijateljskih gradova. Pozvan je i ambasador Turske, dekani turskih fakulteta, direktori, tako da će to biti iftar koji će označiti početak niza drugih projekata koje planiramo implementirati nakon završetka izgradnje Islamskog kulturnog centra. To su zapravo tri projekta, osim Centra, tu je i auto park i dječiji park. Iza toga, dogovorili smo niz projekata koji nas očekuju, ali počinje predizborna kampanja u Turskoj, pa će ti projekti morati sačekati do 2014. godine. Dolaze nam privrednici iz Turske i delegacija sastavljena od najuglednijih zvanica. To je posebna noć i posebno značajan dan za sve muslimane i tako ćemo ga i obilježiti.'' – kazao je načelnik Općine Goražde, mr. Muhamed Ramović.

Dakle, polaganje kamena temeljca kojim će se zvanično označiti početak radova na izgradnji Kulturnog centra obavit će se 03. augusta 2013. godine (subota) ispred Kayserija džamije sa početkom u 19:00h. Nakon polaganja kamena temeljca biće upriličen iftar za preko 1200 postača sa početkom u 20:12h također na platou ispred Kayserija džamije.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 409 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus