Main » 2015 » Januar » 20 » Članovi novoizabrane Vlade BPK-a u prvoj zvaničnoj posjeti Općini Goražde
16:06
Članovi novoizabrane Vlade BPK-a u prvoj zvaničnoj posjeti Općini Goražde

Članovi novoizabrane vlade BPK-a na čelu sa premijerom Emirom Okovićem i saradnicima posjetili su danas Općinu Goražde. Ovo je inače prva zvanična posjeta jednoj od tri općine u sastavu BPK-a Goražde. Posjeta je za cilj imala međusobno upoznavanje, kao i upoznavanje sa planovima i programima Vlade BPK-a  Goražde, te upoznavanje sa postojećom situacijom u našoj Općini. Prijem za premijera i članove Vlade BPK-a Goražde upriličio je načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović sa svojim  pomoćnicima i sa saradnicima. On je na početku prijema najprije uputio riječi dobrodošlice članovima nove Vlade, te im poželio puno uspjeha u radu. Načelnik je na prijemu članove Vlade upoznao sa trenutnim stanjem u Općini, projektima koji su u toku, te uputio molbu za zajedničku saradnju i razumjevanje. Premijer Oković u svom obraćanju kazao je kako je sigurno da će ova Vlada raditi na poboljšanju koordinacije i saradnje sa općinama, te kako će općine imati punu podršku i razumjevanje, a to su potvrdili i ostali ministri u Vladi BPK-a Goražde. U toku sastanka također su spomenuta neka od gorućih pitanja koje je neophodno što prije rješavati, kao što je pitanje sanitarne deponije.

Ova Vlada sigurno je opredjeljena za zajedničku saradnju naglasio je premijer Emir Oković u izjavi za medije te istakao: '' Razlog za ovu posjetu prije svega proizilazi iz stava Vlade da  ostvari, poboljša i unaprijedi saradnju sa općinama, da zaista ove naše zajedničke interese usaglasimo, zadovoljimo i pokušamo na jedan zajednički način putem sinergije da riješimo sve ove probleme koji stoje pred nama i naravno želimo postići razvojne ciljeve koji su u razvojnim dokumentima, kako  Općine tako i Kantona. Naravno, ovo je jedan, da kažem, vid simbolične posjete od strane Vlade prije svega najvećoj općini u našem Kantonu. Zahvaljujemo se Načelniku na dosadašnjim uspjesima koje je postigao i naravno želimo zaista i pohvaliti  sve ono što radi Općina Goražde u svim segmentima koje spadaju u njene  nadležnosti. Želimo biti susretljivi prema njoj i ponuditi sve one mogućnosti iz nadležnosti Kantona i usaglasiti  naš zajednički nastup prema Federaciji i višim nivoima vlasti.

U svakom slučaju,  ako ovu priču stavimo u neki operativni dio,  u toku je izrada Programa rada Vlade BPK-a Goražde, Program rada Skupštine i donošenje Budžeta i mislim da će ovaj sastanak dijelom polučiti  određene rezultate spram tih aktivnosti. U svakom  slučaju, opšte raspoloženje je da probamo taj dio zaista unaprijediti, usaglasiti bez bilo kakvih, da kažem, problema koji nastaju možda čak i bez razloga''.

Govoreći o utiscima sa sastanka, Načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao:'' Zahvalni smo premijeru gosp. Okoviću i svim ministrima koji su baš odabrali da prvo posjete Općinu Goražde i to je na neki način znak priznanja ovoj lokalanoj zajednici. Drago mi je što sam im sa svojim saradnicima upriličio ovaj prijem. Imali smo otvoreni, opušteni razgovor o svim temama koje nas čekaju u narednom periodu. Drago mi je da su iskazali i Premijer i ministri jednu otvorenost i garanciju za buduću saradnju što je vrlo važno. Nas očekuje niz projekata. Goražde u ovoj godini treba da bude jedno od najvećih gradilišta u BiH. Naravno, treba nam i podrška Vlade. Mi olakšavamo  jedni drugima. Razgovarali smo prije svega o pitanjima kao što je regionalna deponija, toplifikacija grada, putevi, sekundarna mreža, razni projekti gdje zajednički možemo aplicirati. Planirali smo jedan zajednički sastanak sa našim poslanicima u Domu naroda i Federalnom parlamentu. Imamo osam naših predstavnika koji sigurno  dati doprinos za Goražde, da ispravimo tu grešku prema našem Kantonu i u smislu  koeficijenta i grantova. Tako možemo da kažemo da je ovaj današnji sastanak bio radni sastanak u jednoj  opuštenoj atmosferi i već od slijedeće sedmice ćemo po ministarstvima rješavati problem za problemom. Mi imamo obavezu prema građanima i mi moramo zaista pokazati obostranu saradnju jer i građani to očekuju i žele. Mi smo dali punu podršku Vladi i želimo to konkretno i da pokažemo.''

 

gorazde.ba

 

Category: Goražde | Views: 359 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus