Main » 2015 » April » 24 » Danas velika humanitarna akcija uz koncert u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić"
13:01
Danas velika humanitarna akcija uz koncert u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić"

U Goraždu će danas biti organizovano niz događaja u cilju podrške projektu „Banke koštane srži“ koji predvodi NVO "Mala. Općina Goražde među prvima je podržala ovaj projekat a, riječima načelnika Muhameda Ramovića, to će činiti i dalje. Ova velika humanitarna akcija bi trebala rezultirati članstvom BiH u svjetskoj asocijaciji banaka koštane srži čime bi liječenje oboljelih od leukemije iziskivalo daleko manje troškove.
O značaju osnivanja banke koštane srži u borbi sa leukemijom danas će u 14 sati u sali Centra za kulturu Goražde biti organizovano predavanje. Od 11 do 16 sati na Trgu branilaca grada traje akcija uzimanja potencijalnih uzoraka krvi a u večernjim satima slijedi humanitarni koncert . Sav prihod je namijenjen za projekat osnivanja banke koštane srži.

Na večerašnjem koncertu čije ulaznice koštaju 10 KM nastupit će Nihad Alibegović, Selma Bajrami i druga estradna imena i gosti iznenađenja. Uz općinu Goražde, projekat „Banka koštane srži“ podržali su i Vlada BPK-a te goraždanski privrednici. 
Načelnik Muahmed Ramović ističe kako sve ovo ima jedan izuzetan humani karakter i poruku da se svi zajednički uključimo jedinstveno, složno da pomognemo osobama oboljelim od leukemije.

" Naši građani se uvijek rado odazivaju tim akcijama , tako da ne sumnjam da će i ovog puta u potpunosti uspjeti ova akcija" - kazao je Ramović.

Članstvom u Svjetskoj asocijaciji banaka koštane srži troškovi transplantacije a time i liječenja bili bi daleko manji. Trenutno se izdvaja 250 do 300 hiljada eura što nažalost najveći broj oboljelih nije u stanju izdvojiti. Učlanjenjem u Svjetsku asocijaciju, transplantat koji sada uz listu čekanja košta 100.000 eura bio bi sveden na podnošljivih 2-3 hiljade eura i dobijao bi se isti dan.

 

Radio Goražde

Category: Goražde | Views: 251 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus