Main » 2011 » April » 16 » Donirajte knjige za djecu i mlade sela Ilovača
13:16
Donirajte knjige za djecu i mlade sela Ilovača

Selo Ilovača nalazi se 24 kilometra udaljeno od Goražda, ali je prilično izolovano, a komunikacija sa Goraždem skupa, jer autobuska karta u jednom smjeru košta 4 KM.

Nedavno je, na inicijativu mladih iz sela, u Ilovači otvoren Centar za mlade, a njegov rad u okviru svojih mogućnosti, pomažu humanitarne organizacija One World i GVC. 

"Kako sam u posljednje vrijeme par puta posjetila Centar za mlade u selu Ilovača, impresionirala me volja djece i mladih iz tog mjesta da naprave nešto kako bi unaprijedili kvalitet svog zivota. Za oko 250 djece i mladih, koliko ih živi u Ilovači, ranije nije bilo nikakvog sadržaja, a sada imaju svoj Centar" kaže Šejla Dizdarević iz organizacije One World, te dodaje "U centru organizuju vannastavne aktivnosti za mlade, kurseve, stariji pomažu mlađima da pišu zadaće. Najmlađi posebno vole kreativne radionice. Dobro bi im došli razni priručnici, npr. za izradu kompjuterskih programa. Takođe, velika im je želja da dobiju sto za stoni tenis." 

Sada u centru postoji šest računara i pristup internetu, TV i nova polica za knjige koja je, za sada, prilično prazna. Posjeduju ograničen broj knjiga, uglavnom školskih lektira.  U centru se organiziraju različite kreativne radionice s djecom, ali im nedostaje osnovnih sredstava za rad, poput bojica, flomastera, društvenih igara, interesantnih filmova za projekcije i filmske večeri (edukativnog karaktera, filmskih klasika, crtanih filmova) itd...

Udruženje mladih je podiglo i svoju web stranicu, a mlada koordinatorica Vildana Muslić ima plan da u rad centra postepeno uključuje cijelu seosku zajednicu. Prvi takav korak bila je organizacija predavanja o Osmom martu (foto galerija). 

Vildana Muslić, inače studentica Pravnog fakulteta u Goraždu, ispričala nam je kako su roditelji presretni što djeca konačno imaju organizirane sedržaje. Najmlađi su okupljeni u radionicama, dok su oni stariji trenutno zaokupljeni planovima kako bi se u budućnosti centar samofinansirao.     

One World vas poziva da u skladu sa svojim mogućnostima donirate sredstva i materijal za ovaj centar. U obzir dolaze i korištene stvari koje su u dobrom stanju:  knjige, školski pribor, društvene igre, edukativni dvd-ovi, cd-ovi sa kursevima i sve drugo za šta mislite da bi dobro došlo djeci i entuzijastima u Ilovači. 

Svi zainteresirani mogu se putem email adrese: sejla.dizdarevic@oneworldsee.orgprijaviti organizaciji One World i dogovoriti način preuzimanja donacije. 

(Radio Sarajevo)

Category: Humanost | Views: 470 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus