Main » 2014 » Juli » 14 » Đorđe Tamburić, modni dizajner rodom iz Goražda: Rame uz rame sa Armanijem
16:09
Đorđe Tamburić, modni dizajner rodom iz Goražda: Rame uz rame sa Armanijem

Širom svjetskih meridijana žive brojni Goraždani koji su priznati i cijenjeni . Na žalost, o većini njih malo toga znamo. Ratne godine su nas raspršile na sve strane, a za predstavljanje svih tih ljudi bi bili potrebni mjeseci istraživanja i pisanja.

Đorđe Tamburić ( a.k.a George Styler), poznati modni kreator,vuče korijene iz goraždanskog kraja. U intervjuu za sajt Opštine Novo Goražde kaže da je mu George Styler umjetničko ime, po kojem ga znaju u svijetu, a kada je na ovim prostorima voli da ga zovu pravim imenom.

Inače, rođen je u Goraždu, u kojem je živio do devete godine. Pohađao je osnovnu školu "Maksim Gorki „ i iz tog perioda nosi brojne lijepe uspomene. Kasnije je kaže živio u Crnoj Gori i Srbiji, ali se uvijek lijepo osjeća kada posjeti rodni kraj.

Diplomirao je dizajn tekstila i odjeće u Beogradu, a nakon toga godinama radio za domaće modne kuće. Živi u Beogradu, ali je njegov rad priznat širom svijeta, tako da zbog posla mnogo putuje. Bavi se kreiranjem odjeće za žene i muškarce, a prepoznatljiv je po odjevnim predmetima od trikotaže. Ono što prikazuje na modnim revijama u svijetu može se nazvati konceptualna moda, a to je odjeća koja nosi određenu umjetničku poruku.

"Nakon što sam završio fakultet za dizajn, imao sam sreću da sam vrlo brzo našao posao u struci. Proveo sam šest godina radeći za poznatu modnu kuću "Todor", gdje sam mnogo naučio i usavršio se u različitim oblastima mode i tekstila. Sarađivao sam i sa drugim modnim kućama, a za mene su se interesovale i inostrane kompanije. Tek 2012. sam shvatio da je došlo vrijeme da se osamostalim i da prikažem svoju prvu samostalnu kolekciju. To se desilo u Holandiji, na modnom događaju "Fashion clash", gdje je zapravo sve počelo", priča on.

Nakon Holandije, slijedi i revija na "Beogradskoj nedelji mode", gdje je nagrađen Bazarovom nagradom i gdje ga je bolje upoznala domaća publika. Svoje prvo pojavljivanje u Londonu imao je par mjeseci kasnije, gdje je odabran da predstavlja Srbiju na "International Fashion Showcase – London Fashion Week“.

"Izložba u Londonu mi je donijela dosta toga dobrog, jer je time otpočelo i interesovanje za moj rad, a moje kreacije se pojavljuju u poznatim modnim magazinima. Nakon toga, imao sam još dvije uspješne revije u Beogradu, gdje sam dobio Blicovu nagradu. Moglo bi se reći da je moj najveći uspjeh do sada to što sam u februaru ove godine proglašen za Ones to watch dizajnera sezone u Velikoj Britaniji, gdje sam kao nagradu dobio priliku da prikažem reviju na London Fashion Week – u. Bio sam jako srećan kada sam baš ja izabran od velikog broja kandidata i što su me modni eksperti uvrstili u grupu dizajnera koji predstavljaju budućnost britanske i internacionalne modne scene. Sama revija je bila vrlo zapažena i naišao sam na jako dobre kritike mog modnog pravca koji kombinuje balkanski etnos sa stilovima drugih naroda. Oni su ocijenili kao nešto novo i uzbudljivo, a zvuci Bregovića i opanci sa „bodljama“ su još bolje dočarali krajeve iz kojih dolazim. U kolekciji sam sarađivao sa udruženjem građana "Aurora" iz Sokoca, ali i sa proslavljenim brendom iz Srbije – kompanijom 'Sirogojno'."

Inače, imao je sreću da su se njegove kolekcije našle rame uz rame sa Armanijem, Dolce & Gabbanom, Vivienne Westwood u magazinima kao što su "Vogue“ i "Glamour”, ali da bi postao jednako uspješan kao oni potrebne su kaže godine truda.

"Za sada mi je bitno da ostvarim kontinuitet u prezentovanju svog rada u svijetu, a novu reviju ću prikazati u septembru mjesecu. Imam već mnogo poziva za modne događaje širom svijeta i već uveliko radim na novoj kolekciji...", zaključuje Tamburić.

(ekapija.ba)

Category: Razno | Views: 359 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus