Main » 2014 » April » 6 » Emir Begović uspiješni Goraždanin u Oberhauzenu
11:30
Emir Begović uspiješni Goraždanin u Oberhauzenu

Goraždanin Emir Begović s majkom i sestrom, kao i desetine hiljada izbjeglica iz BiH, 1992. godine napustio je svoj rodni grad. Kao 13-godišnji dječak u kolektivnom smještaju u Njemačkoj ubrzo je postao glava porodice. Uporedo sa školovanjem trenirao je borilačke vještine, kik i tajlandski boks. Bio je to početak uspona mladića koji je 2000. postao prvak Njemačke, a godinu kasnije i evropski šampion u ovom sportu. 

Veliki trud

- Svaki uspjeh u životu, osim talenta, zahtijeva i veliki trud. Tokom priprema znao sam sedam puta sedmično trenirati, nekada i dva puta dnevno, a paralelno s tim sam radio. Uspjeh u sportu otvorio mi je mnoga vrata. Uvijek sam nastojao disciplinirano, korektno i pošteno raditi zadatke - kaže Begović.

Uspješni sportista danas živi u Oberhauzenu i vodi privatnu zaštitarsku firmu "BEG Group", u kojoj je 80 uposlenih, uglavnom iz BiH. 

- Ljiljan i boje zastave BiH su amblem ove firme, a 70 posto uposlenih radnika su iz BiH, mnogi od njih iz istočne Bosne - Goražda, Foče i Srebrenice. Njemačka radna disciplina i bosanski duh stvaraju lijepu klimu u našoj firmi, koja ima vrlo ugledne partnere. Radimo u oblasti privatnog osiguranja ljudi i imovine, kao i detektivske poslove u privrednom kriminalu - ističe Begović.

Djedovi savjeti

Iako je iz Goražda otišao kao dijete, grad na obalama Drine Emir nije zaboravio, a onima kojima je potrebno nastoji pomoći. 

- Posebno se trudim pomoći djeci, nije bitno ko su i odakle su. Uvijek se trudim da slušam savjete mog rahmetli djeda Hrustema i da ne okrećem glavu od onoga kome je pomoć potrebna – kaže Begović.

Ima četvero djece

- Nikada neću zaboraviti gdje sam rođen i odakle potječem. Mnogo volim svoj zavičaj i te vrijednosti pokušavam prenijeti i na svoje četvero djece. Jer, tu gdje Drina huči, srce raste, meni je najljepše mjesto na svijetu - ističe Begović.

(Avaz)

Category: Sport | Views: 1456 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus