Main » 2011 » April » 4 » Enes Kešan, "Kenix", Goražde
22:36
Enes Kešan, "Kenix", Goražde

Pad standarda građana reflektira se na nas

Rad nacrno, nedostatak kvalitetnih podsticajnih mjera i visoka opterećenja poslodavcima po osnovu doprinosa na plaće najveći su problemi s kojima se suočavaju poduzetnici i u Goraždu. Enes Kešan vlasnik je firme "Kenix", osnovane prije 14 godina, koja je od prodavnice autodijelova prerasla u firmu sa servisom i autopraonicom u svom sastavu.

Tih prvih nekoliko godina radili su dobro, uspjeli kupiti vlastiti prostor, opremiti ga i otplatiti kupljenu robu.

- Nakon što je nivo posla opao, onda smo se "vadili", "krpili" i tako je do danas. U Goraždu postoje tri registrirana servisa, a imamo 25 do 30 garaža u kojima se radi bez plaćanja ikakvih obaveza. On za dan zaradi 20 KM i to mu je za mjesec plaća, a ja samo što otvorim radnju u minusu sam 30 KM jer trebam platiti doprinose, poreze, radnike i sve troškove koje imam radio ili ne radio - ističe Kešan.

Broj uposlenih se mijenjao, a danas u "Kenixu" radi troje radnika. Na skromnom i neuređenom goraždanskom tržištu teško je poslovati, a pad standarda građana automatski se reflektira i na rad ove firme.

- Ovdje ljudi voze auta zato što moraju i mi osjetimo da imamo posla do 15. u mjesecu, a sve nakon toga je samo ono što mora da se uradi. Posao je opao s padom standarda građana, a posebno se primijeti od 2003. godine, kada je narod masovno počeo da odlazi tražeći posao u Sarajevu - pojašnjava Kešan.

Mnogo je toga što vlast može i treba, ali ne želi ili ne zna da uradi kako bi olakšala procedure i omogućila brže upošljavanje.


(gorazde.ucoz.org/Dnevni Avaz)

Category: Razno | Views: 524 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus