Main » 2014 » April » 15 » Federacija Goraždu nanijela novu nepravdu
19:34
Federacija Goraždu nanijela novu nepravdu

Izmjenama Zakona o raspodjeli javnih prihoda povećan je koeficijent za Posavski kanton, a sličan zahtjev BPK odbijen. Nepravda sa dalekosežnim posljedicama, kažu poslanici Doma naroda iz Goražda, Daliborka Milović, Mustafa Kurtović i Vesna Nemec-Klisura na konferenciji za novinare koja je održana danas .

Povećanjem koeficijenta za Posavski kanton, uz istovremeno odbijanje amandmana delegata iz BPK Goražde koji je u sličnoj poziciji, FBiH nastavlja maćehinski odnos prema svom jedinom gradu na Drini. Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o raspodjeli javnih prihoda, BPK može očekivati novo smanjenje sredstava u budžetu u kojem ih ni do sada nije bilo dovoljno. O novom problemu koji će dovesti u pitanje funkcioniranje BPK na konferenciji za novinare govorili su poslanici Doma naroda PFBiH Mustafa Kurtović, Vesna Nemec Klisura i Daliborka Milović .

- Ovo će biti problem svih nas, jer kada se povećaju sredstva jednom kantonu onda se mora umanjiti masa raspodjele ostalima i mi ćemo to osjetiti – pojašnjava Klisura.

- Vlada FBiH je tako drsko i bezobrazno odbila naše amandmane. Imali smo značajne argumente, vezane za izvoz iz ovog Kantona gdje ukupni prihodi idu FBiH. U Goraždu imamo osam ili devet banaka, osiguravajuća društva, svi ti prihodi sto posto idu FBiH. Imam utisak da je ta raspodjela u korist Posavskog kantona „odigrana“ od strane HDZ-a u saradnji s nekim i mislim da je prema BPK ponovo urađena nepravda koja će imati dalekosežne posljedice za njegovo normalno funkcionisanje – kazao je Kurtović.

-Zahtjevi poslanika iz BPK bili su skromni, da se prihodi FBiH neznatno smanje, kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje svih kantona, a koeficijent za BPK bio bi veći za 0.52 posto. Međutim, ovakav amandman podržao je samo Klub Bošnjaka, dok većine u klubovima Srba i Hrvata, nije bilo- kazala je Milović.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako FBiH u Goraždu u posljednjih deset godina nije finansirala nijedan bitniji projekat, dok se u drugim gradovima kreditima grade ceste, zaobilaznice, tuneli i mostovi. – Mi kad pomenemo našu brzu cestu prema Sarajevu oni se nakostriješe – ističe Kurtović, te dodaje da je uz dosta napora prihvaćena odluka o kreditnom zaduženju za opremanje Kantonalne bolnice Goražde, dok su odluke za Orašje, Mostar, Sarajevo i Bihać usvojene bez problema. – Mi postavljamo pitanje šta je to. Jel’ to neka generalna politika nekih lidera? Ako ovdje privrednici ulažu velike napore, u posljednjoj godini stopa nezaposlenosti smanjena je za 7 posto, ovdje se praktično dnevno zapošljava jedan čovjek, onda je ovakav odnos sramota – kaže Kurtović.

(Avaz)

Category: Razno | Views: 454 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus