Main » 2012 » Juli » 13 » Foto/ Uz vatromet i festivalsku himnu otvoren XV Internacionalni festival prijateljstva Goražde 2012
11:39
Foto/ Uz vatromet i festivalsku himnu otvoren XV Internacionalni festival prijateljstva Goražde 2012


FOTO: gorazde.ucoz.org

Treći festivalski dan započeo je pored redovnih sadržaja ljetnog sajma knjige i izložbe Gun-Gor, pozorišnom predstavom  "Prijatelji iz ormara", nakon čega je veliku pažnju posjetilaca privuklo otvaranje Bosanske avlije i indonezijske kuhinje. Pomenuti događaj desio se u Domu mladih JU Centar za kulturu a organizator istog jeste Sekcija za očuvanje tradicije i običaja Ansambla narodnih igara I pjesama Centra za kulturu Goražde u saradnji sa Ambasadom Indonezije u BiH. U sklopu ovog zanimljivog događaja posjetitelji su pored tradicionalnih bosankih jela, muzike, nošnje i običaja imali priliku upoznati se sa tradicionalnim jelima, muzikom, nošnjom i običajima egzotične Indonezije. Posjetitelje su i u ime domaćina pozdravili i poželjeli dobrodošlicu  načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović te ambassador Indonezije u BiH Sabijaksano Sujono koji je zvaničn otvorio Bosansku avliju. Ono što također treba posebno istaći jeste i otvaranje izložbe dijela nasalih na internacionalnoj likovnoj koloniji ‘’boje prijateljstva Goražde 2011.’’ Koje se desilo sinoć u Gradskoj art Galeriji. Izložbu je zvanično otvorio pomoćnik gradonačelnika Saint Brieuca gosp. Yannik Mayeux. Pravu festivalsku atmosferu dodatno je upotpunio promenadni koncert ulicama grada Duhačkog orkestra iz Travnika Koncert je privukao pažnju brojnih posjetitelja festivala. U sklopu trećeg festivalskog dana  odnosno u sklopu programa ‘’Sedmica iranskog filma’’ u velikoj Sali održana je projekcija filma  " Pjesma vrabaca ", a u isto vrijeme u Maloj Sali CZK održana je promocija romana ‘’Proleter u srcu’’, ‘’Rođen za doktora’’, ‘’Farbanje neba’’ i ‘’Ja sam Zlatan Ibrahimović’’ autora Ševka Kadrića.Nakon toga je uslijedio svečani dio programa i zvanično otvaranje Festivala.

U prisustvu brojnih zvanica, gostiju širom svijeta, prijatelja Festivala sinoć je uz zvuke festivalske himne, veliki  vatromet  te podizanje festivalske zastave svečano otvoren jubilarni XV po redu ‘’Internacionalni Festival prijateljstva’’ Goražde 2012. Zastavu su ulicama grada, uz pratnju Duhačkog orkestra, pronijeli i podigli na jarbol učenici generacije osnovnih I srednjih škola sa područja BPK-a Goražde. I ove godine simbolično je pušteno 15 golubova mira kojima su u svijet poslane poruke mira i prijateljstva što I jeste cilj Festivala.


Svečanost otvaranja festivala počela je nastupom Duhačkog orkestra iz Travnika, te nastavljena  nastupima mališana iz goraždanskih vrtića SOS " Kinderdorf "i „Sunce", učenika OMŠ Avdo Smajlović koji su u protekloj godini ostvarili brojne uspjehe na federalnom takmičenju učenika i studenata muzike u Sarajevu te dječijim festivalima. Nastupali su Emir Vehabović i Merima Hubjer, te Arijana Nevesinjac  a publici su se predstavili i duo flauta/gitara Merima Hubjer i Tarik Šahovac kao i duo flauta Aida Delizaimović i Amila Ramić.Nastup su imali i Vernes Lepenica sa plesnom grupom Southpark dok je tradicionalni indonežanski ples sa Balija izvela gošća festivala Surti Kanti. Poruku u ime mladih uputio je Vedin Klovo a dobrodošlicu gostima iz nekoliko zemalja Evrope i svijeta te brojnoj publici poželjeli su direktor Centra za kulturu Hamdo Sijerčić i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović koji je i zvanično otvorio festival.

U sklopu treće Festivalske noći program je započeo nastupom domaćih izvođača narodne muzike Elmira Korde, Senada Hodžića, Almira Mirvića, Amre Uzunović, Ifete Maslan u pratnji orkestra Elvira Mudželeta,a nastupio je I Muzičko-vokalni instrumentalni sastav Behar, Selver Adžem te  grupa Sevdah-Istanbul Turska.


Potom je uslijedio dvosatni koncert zvijezde večeri Elvira Rahić koja je svojim sjajnim nastupom oduševila Goraždane. I četvrti Festivalski dan donijeće brojne zanimljive sadržaje a ono što je na programu na Velikoj bini večeras jeste pop rock muzika u sklopu koje je zvijezda večeri grupa Emir and Frozen camels.

Ostatak fotografija pogledajte (Ovdje) Općina Goražde


(gorazde.ba)

Category: Festival prijateljstva | Views: 1040 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus