Main » 2011 » Juli » 18 » Goraždani pripremaju izgradnju jedinstvenog spomen- kompleksa
00:58
Goraždani pripremaju izgradnju jedinstvenog spomen- kompleksa

Most ispod mosta je simbol otpora


Vlada BPK Goražde prihvatila je inicijativu ministra za boračka pitanja Dževada Adžema o izgradnji spomen- kompleksa "Most ispod mosta Alije Izetbegovića". Ministarstva za urbanizam i boračka pitanja zadužena su da izvrše pripreme za početak izgradnje obilježja u čijoj je osnovi ratni komunikacijski poduhvat, most ispod mosta u centru grada, koji je služio za siguran prelazak branitelja i transport ranjenika sa jedne na drugu obalu. 

- Most ispod mosta je simbol otpora agresiji kojeg su dosjetljivi građani Goražda izgradili u vrijeme kad su svi gradski mostovi bili izloženi nemilosrdnoj agresorskoj vatri. Most je izgrađen prema ideji rahmetli Selvera Sijerčića, uglednog Goraždanina, a spasio je na stotine života - kazao je Adžem. 

On dodaje kako je ovaj objekat jedinstven primjer u BiH i kao takav predstavlja idealnu osnovu za izgradnju kompleksa koji bi čuvao sjećanja na najteži period u novijoj historiji grada, a u sklopu istog projekta bit će izvršena i rekonstrukcija mosta Alije Izetbegovića, koji mu je služio kao štit. 

Ministarstvo za boračka pitanja raspisalo je konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja uređenja mosta, najbolje radove odabrat će posebna komisija koja će nagraditi tri najbolja rada. Najbolji rad bit će nagrađen sa 4.000, druga nagrada iznosi 1.500, a treća 500 KM.


(Dnevni Avaz)

Category: Razno | Views: 538 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus