Main » 2011 » April » 3 » Goraždanska firma "Ginex" obustavlja proizvodnju
21:18
Goraždanska firma "Ginex" obustavlja proizvodnju

Rezultat je to Odluke Predsjedništva BiH o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme. 

Po riječima direktor "Ginexa" Jusufa Hubjera, na ovaj način obistinila su se strahovanja da će Odluka Predsjedništva BiH ugroziti i poslovanje ove, najuspješnije firme u namjenskoj industriji. 

„ Od ponedjeljka 415 radnika Ginexa je na prinudnom godišnjem odmoru, a višemilionski poslovni ugovori su na čekanju. Sudeći po dosadašnjem reagovanju državnog rukovodstva to će potrajati, a naglašavam da prekid rada i sedam dana znači potpuno zatvaranje Ginexa", kazao je Hubjer dodajući da se kupci već okreću drugim dobavljačima. 

Odluka o obustavi proizvodnje u ovom privrednom subjektu donijeta je iz sigurnosnih razloga zbog povećanja količine gotovih proizvoda u krugu fabrike.

„ Ova odluka Predsjedništva nije samo udar na Ginex već i ostale privredne subjekte na lokaciji nekadašnje Pobjede za koje mi proizvodimo eksploziv tako da ni oni ne mogu poslovati. I ovo što je proizvedeno moramo posebno uskladištiti i čuvati", kazao je predsjednik Nadzornog odbora Ginexa Rifet Bečić naglasivši da će se poduzeti sve da bi se spasili višemilionski poslovni ugovori koje je Ginex osigurao do kraja  godine. 

„ Insistirat ćemo da se Odluka Predsjedništva što prije ukine jer ako se ovo oduži bojim se da će Ginex izgubiti kupce koji ne čekaju kao ni konkurencija, a naša najveća je u susjednoj Srbiji koja je i naš najveći kupac", istakao je Bečić dodajući da je neshvatljivo da ni kriva ni dužna ispašta ova firma koja izvozi više od 85 posto svojih proizvoda u skladu s NATO i standardima Evropske unije. 

„Mi se nadamo da će Predsjedništvo pod hitno poništiti svoju neshvatljivu Odluku, a ako postoje firme koje su kršile embargo neka se sankcionišu", istakao je predsjednik Nadzornog odbora „Ginexa". 

Odluku menadžmenta Ginexa o obustavi proizvodnje te nastojanjima da se problem riješi podržao je i Sindikat metalaca BPK-a. 

(Fena)
Category: Privreda | Views: 422 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus