Main » 2012 » Juli » 14 » Goraždanska pljačka stoljeća u fabrici "Bazna hemija" Vitkovići: SDA štiti kradljivce platine vrijedne pet miliona KM
11:01
Goraždanska pljačka stoljeća u fabrici "Bazna hemija" Vitkovići: SDA štiti kradljivce platine vrijedne pet miliona KM


Ragib Omanović, direktor i dioničar preduzeća "Bazna hemija" Vitkovići - Goražde, potvrdio je za "Avaz" da on i ostali dioničari ne odustaju od potrage za platinom, srebrom i rodijem koji im po zakonu pripadaju, a koji su iz sefa upravne zgrade ove firme nestali još u julu 2006. godine.

Policija i tužilaštvo tada su utvrdili da su ove vrijednosti nestale iz sefa smještenog u upravnoj zgradi, koji nije bio obijen, nego otključan ključem! Kako je za "Avaz" potvrđeno i u Tužilaštvu Bosanskopodrinjskog kantona, u to vrijeme zgrada i sef iz kojih je nestala platina, a kasnije i srebro, bili su u vlasništvu i pod nadzorom Vlade BPK, na čijem je čelu bio kadar SDA Salko Obhođaš.

Politička igra

Vrijednost oko 37 kilograma ukradene platine danas iznosi oko pet miliona maraka, cijena oko 370 grama nestalog rodija kreće se oko milion maraka, a vrijednost oko 320 kilograma srebra u vrijeme kada je ukradeno procijenjena je na 400.000 KM!

U razgovoru za "Avaz" Omanović kaže da će narednih dana Nadzorni odbor (NO) preduzeća ponovo aktuelizirati ovo pitanje i da će se obratiti svim policijskim i pravosudnim institucijama u zemlji, što su već uradili i prije godinu i po. No, platina još nije pronađena, a Omanović sumnja da cijeli proces blokira SDA. 

- Svi znaju da je ovo jedna politička igra i ništa se ne može ni promijeniti, jer je u Bosanskopodrinjskom kantonu ponovo na vlasti SDA i isti oni ministri koji su to bili u vrijeme kada je platina i izmještena. Oni kontroliraju i sud i tužilaštvo i policiju, tako da nema šanse da se to razriješi dok su oni "gore" - kaže Omanović.

Lazar Draško, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Goraždu, koji vodi istragu u ovom predmetu, za "Avaz" kaže da nema nikakvih pomaka. On je potvrdio da se s tužiocem Mirsadom Bilajcem ranije obraćao Tužilaštvu BiH da se uključi u ovaj slučaj.

Odbijenica suda

- Tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin jasno nam je rekao da je platina u Goraždu i da je ovdje tražimo - ističe Draško.

No, SDA-ovski ministar i komesar policije nikada nisu pronašli platinu, a da je u pitanju "velika igra", potvrđuju i navodi tužioca Draška, koji se prisjeća da je tužilaštvo čak tri puta sudu podnosilo zahtjeve za pretres u vezi s nestankom ovih vrijednosti.

- Sud nam nikada to nije dozvolio i to su bila jedina tri slučaja da nam je odbijen zahtjev za pretres - kaže Draško. 

Nagrada 500.000 maraka

Nadzorni odbor preduzeća ranije je prihvatio prijedlog da se onome ko otkrije informaciju o mjestu gdje se nalazi platina dodijeli nagrada u iznosu od deset posto. Ako je vrijednost ukradene platine, čija cijena na berzi svakodnevno raste, oko pet miliona maraka, jasno je da onaj ko ovu informaciju podijeli s vlasnicima dobiva oko pola miliona maraka.

(Dnevni Avaz)

Category: Razno | Views: 1033 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus