Main » 2013 » Juli » 4 » Goraždanski sportisti nacionalno isprovocirani na 50. MOSI u Prijepolju
18:37
Goraždanski sportisti nacionalno isprovocirani na 50. MOSI u Prijepolju

Međuopćinske sportske igre, koje su ove godine organizirane u Prijepolju, umjesto manifestacije koja će pomoći pomirenju i zbližavanju mladih iz općina na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore bile su samo poligon za nove provokacije i podjele.
 
Naime, na ceremoniji svečanog otvaranja, uz zastave država čiji predstavnici učestvuju na igrama, „prilijepljena" je i entitetska, zastava manjeg bh. entiteta. Ovakvo ponašanje organizatora umalo je dovelo do incidenta, jer je ceremoniji prisustvovala i delegacija iz BPK Goražde, predvođena najvišim zvaničnicima Kantona i Općina Goražde i Ustikolina, koja je domaćinima uputila oštar protest.
 
- Na samom ulasku na teritoriju općine Prijepolje primijetio sam zastave Srbije, Crne Gore, BiH, MOSI igara, ali i RS. Istog trenutka pozvao sam predsjednika SO Prijepolje Emira Hašimbegovića i pitao ga zbog čega se tu nalazi zastava jednog entiteta. Odgovorio mi je da Srbija ima državnu zastavu, a da je to zastava srpskog naroda – izjavio je za „Avaz" načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Razmišljalo se i o napuštanju igara, ali sat vremena prije otvaranja više od 80 sportista iz Goražda i Ustikoline već je obavljalo posljednje pripreme za izlazak na teren.
 
- Nacionalizma je bilo i kod pojedinih sportista, posebno iz Kolašina i Novog Goražda, a sportisti iz Novog Goražda nastupili su pod zastavom Srbije. Jako ružna slika. Nakon povratka naših sportista napravićemo analizu i mislim da će naši nastupi na budućim igrama biti upitni i da ovakvu manifestaciju nećemo podržavati. MOSI služe za druženje, razvoj tolerancije, suživota i tu najmanje treba da ima nacionalizma – kazao nam je Ramović.
 
Ogorčenje potezom organizatora, koji zastavu RS pokušava predstaviti kao „narodnu", izrazili su i brojni posjetitelji portala u Sandžaku koji se pitaju zbog čega se onda na jarbol ne podigne i zastava ovog regiona. Sušta suprotnost ambijentu bilo je obraćanje srbijanskog premijera Ivice Dačića, koji je na otvaranju MOSI u Prijepolju podsjetio kako su to nekada bile međurepubličke sportske igre, a danas predstavljaju međunarodni događaj.
 
- Ne postoje granice koje mogu da ometu saradnju, zajednički život i zajedničku sudbinu svih naših naroda koji žive na ovim prostorima. Želja mi je da u bliskoj budućnosti Srbija, Crna Gora i BiH ponovo žive zajedno, u ujedinjenoj Evropskoj uniji – poručio je Dačić.


(Dnevni Avaz)
Category: Sport | Views: 325 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus