Main » 2015 » August » 30 » GORAŽDE Festival srednjovjekovlja povodom godišnjice Povelje Kulina Bana (FOTO)
09:38
GORAŽDE Festival srednjovjekovlja povodom godišnjice Povelje Kulina Bana (FOTO)

U povodu 826. godišnjice Povelje Kulina, u Goraždu je večeras organiziran Festival srednjevjekovlja. Na ovoj neobičnoj manifestaciji Udruženje "Kulturna baština BPK", grupa mladih, stručnih, u historiju zaljubljenih entuzijasta, prezentirala je rezultate svog dosadašnjeg rada. 

Posjetitelje su dočekivali srednjevjekovni vitez i princeza, a imali su priliku vidjeti replike stećaka u prirodnoj veličini, kao i replike srednjevjekovnih rukopisa. 

Promoviran je i katalog kulturno historijskog naslijeđa BPK, kao i karta sa najvažnijim lokacijama. Javnosti je po prvi put predstavljen, proteklih mjeseci brižno pripreman, srednjevjekovni top "Bombard". 

Mladi istraživači i historičari "Kulturne baštine" pronašli su ga na uzvišenju Grad kod Ustikoline i kažu da je riječ o dijelu bogatog arsenala pod kontrolom bosanskog vojvode Sandalja Hranića Kosače. 

Na manifestaciji Festival srednjevjekovlja promovirana je i treća zbirka poezije goraždanskog pjesnika Munevera Perle, koji je član ovog udruženja još od njegovog osnivanja. 

 

Avaz

Category: Goražde | Views: 164 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus