Main » 2014 » Mart » 12 » Goražde: Sipa izuzela dokumentaciju iz kantonalnog MUP-a
23:36
Goražde: Sipa izuzela dokumentaciju iz kantonalnog MUP-a

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su iz prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu izuzimali dokumentaciju u vezi sa počinjenim ratnim zločinima nad Srbima na širem području tog grada. Akcija izuzimanja dokumentacije provedena je po nalogu Tužilaštva BiH. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da se provodi istraga za ratne zločine nad srpskim stanovništvom počinjenim u goraždanskom naselju Vitkovići, prenosi Birn. 

On je negirao da ova akcija ima veze sa podnesenim prijavama protiv visokih policijskih službenika Himze Selimovića i Edina Vranja, zbog ratnog zločina počinjenog u Goraždu.  Sipa je ranije podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u ostavci Himze Selimovića zbog ratnog zločina nad Srbima na području Goražda.  

Osim Selimovića, prijavljeni su nedavno smijenjeni dugogodišnji načelnik Sektora krim-policije Federalne uprave policije Edin Vranj i još 11 lica.  Na području opštine Goražde u proteklom ratu ubijeno je nekoliko stotina srpskih civila, od kojih su mnogi prošli kroz logore koji su se nalazili u prostorijama MUP-a, u zgradi ZOIL-a, te u Mujkanovićima i štampariji u Vitkovićima.

(valkaton.ba)
Category: Goražde | Views: 383 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus