Main » 2014 » Januar » 14 » Goražde: Sutra otvaranje manifestacije "Sunce nad Drinom"
19:04
Goražde: Sutra otvaranje manifestacije "Sunce nad Drinom"

Manifestacija "Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom” bit će otvorena sutra u Goraždu polaganjem cvijeća na bistu književnika.

Načelnik Općine Goražde i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Ramović kazao je danas na pres-konferenciji da je riječ o manifestaciji koja traje nekoliko mjeseci i koja će se odvijati u tri grada za koja je Samokovlija bio vezan. To su Goražde, Sarajevo i Fojnica.

Tokom trajanja manifestacije predviđeni su različiti programi poput izložbe posvećene životu i djelu Isaka Samokovlije, kao i nagrađivanja djela učenika osnovnih škola.
Predstavnik Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber ukazao je na značaj ove manifestacije koja čuva uspomenu na Isaka Samokovliju i koja se, kako je rekao, iz godinu u godinu razvija i postaje kvalitetnija.

Tauber je naglasio da je Samokovlija svojim pripovijetkama otkrivao živote Jevreja sefarda u Sarajevu.

Isak Smokovlija je rođen 3. septembra 1889. godine u Goraždu gdje je proveo i dio djetinjstva. Stvaralački radni vijek proveo je kao ljekar od 1921. do 1925. u Fojnici.
U Sarajevu je živio sve do  svoje smrti 15. januara 1955. godine.

Mjesto rođenja i mladosti Goražde i mjesto stvaralačkog rada Fojnica, kao i Sarajevo, predstavljaju sponu tri grada, koji zajedničkom organizacijom ove kulturne manifestacije oživljavaju sjećanje na Isaka Samokovliju.

(Fena)


Category: Najave | Views: 294 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus