Main » 2013 » Januar » 18 » Goražde: U subotu protesti zbog hapšenja bivših boraca Armije R BiH
19:29
Goražde: U subotu protesti zbog hapšenja bivših boraca Armije R BiH

Povodom jučerašnjeg hapšenja četvorice bivših pripadnika 31. drinske udarne brigade Armije RBiH sutra će  u Goraždu biti održani mirni protesti.

Na ovaj način, simbolično u 11.55 sati, ispred Centra za kulturu, članovi boračkih udruženja i građani Goražda izrazit će podršku uhapšenima te svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja branitelja ovog grada, ali i zbog činjenice da još niko nije procesuiran za zločine počinjene tokom opsade Goražda.

Pripadnici Državne agencije za istrage i  zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva Istočno Sarajevo, jučer su u Goraždu uhapsili Muhameda Adžema (47), Sulju Karkelju (44), Senada Halilovića (46) i Omera Uglješu (45) koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Četvorica uhapšenih bivši su pripadnici 31. drinske udarne brigade Armije RBiH koji se po nalozima Tužilaštva Istočno Sarajevo dovode u vezu sa zarobljavanjem sedam goraždanskih Srba 1992. godine na lokalitetu Trovrh, koji su, prema raspoloživim informacijama, sprovedeni do zgrade policije u Goraždu, nakon čega su ubijeni.

Ovo hapšenje izazvalo je ogorčenje građana Goražda i članova boračkih udruženja, koji podsjećaju da za 1.336 dana opsade i stradanja Goražda, te ubistvo između 1.600 i 4.000 građana nesrpske nacionalnosti, do sada niko nije procesuiran.

(Fena)
Category: Goražde | Views: 352 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus