Main » 2009 » December » 2 » Goraždu hitno potreban infektolog
19:30
Goraždu hitno potreban infektolog


Nakon što je u BPK registriran smrtni slučaj od svinjske gripe, na preporuku Tima za praćenje i prevenciju nove gripe jučer je održan sastanak uposlenika u Domu zdravlja Goražde. Odlučeno je da ovaj dom narednih sedam dana radi tokom 24 sata. U njemu je zaposleno devet ljekara.
 
- Nedostatak kadra, koji je bio preopterećen i prije dolaska gripe, pokušavamo prevazići tako što pozivamo doktore da svoje slobodno vrijeme provedu u radu s pacijentima. To je ono što nam preostaje i što smo dogovorili - kazao nam je ministar zdravstva BPK Demir Imamović.

Goraždu je hitno potreban infektolog, čiji se angažman pokušava dogovoriti u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama iz drugih gradova, a u naredna dva dana u Goražde bi trebala stići i prva pošiljka tzv. brzih testova za otkrivanje nove gripe. Kako nam je kazala direktorica Doma zdravlja Goražde prim. dr. Sabina Gušo, u svim ambulantama pregledano je više od 600 pacijenata sa simptomima gripe.
 
- Među više od 600 pregledanih samo jedan pacijent je sumnjiv na zarazu virusom H1N1 i on će biti zadržan. Ostali pacijenti koji su nam se obratili uglavnom imaju simptome sezonske gripe. Mislim da u ovom trenutku nema razloga za paniku među našim stanovnicima - ističe Gušo.

Uz uobičajene mjere predostrožnosti - pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje kontakata, jedan broj goraždanskih osnovaca od jučer je počeo nositi i maske za lice.

Koji su simptomi

Gušo je podsjetila na simptome nove gripe. Teži oblici prepoznaju se po temperaturi višoj od 38 stepeni, izraženoj glavobolji i bolovima u mišićima, a u poodmakloj fazi javljaju se stomačne tegobe, mučnina i povraćanje. Najteže oblike prate otežano disanje, gušenje, bol u grudnom košu te plavilo prstiju, ušnih školjki ili nosa.

(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 424 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus