Main » 2016 » Januar » 7 » Građani BPK godišnje troše 15 miliona maraka za igre na sreću
19:21
Građani BPK godišnje troše 15 miliona maraka za igre na sreću

Blizu 15 miliona maraka na godišnjem nivou građani BPK-a potroše u sportskim kladionicama, kao i drugim objektima igara na sreću. Taj podatak, koji su iznijeli predstavnici Privredne komore ovog kantona, više je nego zabrinjavajući, osobito ako se uzme u obzir činjenica kako je ovaj kanton među posljednjima u FBiH po broju stanovnika. I da cijela priča bude još zanimljivija - od tih 15 miliona maraka, budžet kantona i općina u njegovom sastavu nemaju nikakve koristi.

Čak 25 sportskih kladionica nalazi se u užoj gradskoj jezgri Goražda i svakodnevno se građanima ovoga dijela naše zemlje iz džepova izvlače desetine hiljada maraka.
"Dnevno je to 40 hiljada maraka, 1 milion i 200 hiljada maraka mjesecno, godisnje blizu 15 miliona maraka", ističe Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK-a.
Zbog poređenja treba reći kako građani Goražda u kladionicama za 12 mjeseci potroše dva godišnja budžeta Općine Goražde. Sa druge strane, BPK i općine u njegovom sastavu nemaju gotovo nikakvu finansijsku korist od tog novca, jer su Zakonom o igrama na sreću nadležnosti u ovoj oblasti isključivo povezane s federalnim nivoima vlasti. Ali i ona zakonska rješenja od kojih bi kanton ili općina imali finansijsku korist, naprosto se zaobilaze. Zakon o porezu na imovinu, koji je 2014. godine proširen i na priređivače igara na sreću, naprosto se ignoriše.

Ministar finansija BPK-a Nudžeim Džihanić kazao je kako u 2015. godini nije bila nijedna uplata po tom osnovu.

Sa druge strane, ni Zakon o komunalnim taksama nije mogao zaživjeti, jer je osporen pred Ustavnim sudom, uz obrazloženje kako je on diskriminatoran prema priređivačima igara na sreću. Zato su iz Privredne komore odlučili preko federalnih poslanika sa ovoga područja, pokrenuti proceduru izmjene Zakona o igrama na sreću.

Međutim, sve ovo samo je vrh ledenog brijega u priči o sportskim kladionicama. Jer vlasti se moraju ozbiljno pozabaviti i problemom porasta broja ljudi u kladionicama, a posebno činjenicom kako se sa tiketima u ruci sve češće pojavljuju i maloljetnici.

 

 

federalna.ba

 

Category: Razno | Views: 172 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus