Main » 2013 » Februar » 5 » Holandija insistira na proizvodnji u Milgoru
13:32
Holandija insistira na proizvodnji u Milgoru

Vlada Holandije koja je za opremanje mljekare prije 15 godina donirala oko dva miliona KM, sada insistira na ponovnom pokretanju proizvodnje. U suprotnom, prema tada potpisanom ugovoru, mogla bi zatražiti povrat sredstava.

Ambasador Kraljevine Holandije u BIH Jurian Kraak jučer je boravio u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.
 
Na sastanku sa predstavnicima Vlade BPK-a, razgovarano je o mogućnostima riješavanja problema goraždanske mljekare "Milgor" koja ne radi već punih pet godina, a današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici menadžmenta i sindikata mljekare.
 
Kako je naglašeno ovom prilikom, Vlada Holandije koja je za opremanje mljekare prije 15 godina donirala oko dva miliona KM, sada insistira na ponovnom pokretanju proizvodnje. U suprotnom, prema tada potpisanom ugovoru, mogla bi zatražiti povrat sredstava.
 
- Isključivo smo govorili o pokretanju proizvodnje u mljekari. Bilo bi nam drago da u tome svi zajedno uspijemo. Postoji ugovor po kojem mi možemo tražti povrat uloženih sredstava ukoliko proizvodnja ne bude pokrenuta, ali to bar za sada nije opcija i fokusirani smo na to da mljekara počne proizvodnju - istakao je ambassador Kraljevine Holandije u BIH Juriaan Kraak.
 
Uprkos činjenici da dug mljekare "Milgor" po raznim osnovama iznosi oko 1.200.000 KM od čega najviše sredstava potražuju farmeri za isporučeno mlijeko i uposlenici, ministar privrede BPK-a
Demir Imamović smatra da, uz dobru volju svih strana,i taj problem može biti riješen.
 
- Svi moraju odustati od svojih maksimalističkih zahtjeva jer drugog puta nema, a mljekara nam je svima potrebna. U saradnji sa farmerima Vlada BPK Goražde u narednih 45 dana trebala bi predstaviti prijedlog o pokretanju proizvodnje u mljekari koji će biti prezentiran i holandskoj ambasadi u BIH" - izjavio je Imamović.

(Slobodna Bosna)
Category: Goražde | Views: 307 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus