Main » 2016 » Februar » 4 » I TO JE MOGUĆE U GORAŽDU: Inspekcija izdala riješenje o zabrani fotografisanja
19:51
I TO JE MOGUĆE U GORAŽDU: Inspekcija izdala riješenje o zabrani fotografisanja

 

Daleko ispod civilizacije i razuma svakog pametnog čovjeka Kantonalna inspekcija u Goraždu polahko tone.

Prije nekoliko dana pdjeljena su riješenja o zabrani fotografisanja aktivnim mladim Goraždanima koji se amaterski bave fotografijom i koji svoje radove dijele preko svojih facebook stranica. U ovoj državi nas više ništa ne smije iznenaditi. Naime na osnovu prijave kantonalna inspekcija u Goraždu izvršila je nadzor te utvrdila da se radi o obavljaju fotografskog obrta bez dozvole nadležnog organa.

Inspekcija očito pod velikim pritiskom reagovala je do sad u najbržem mogućem periodu te je cijeli posao nadzora, i dostavljanja riješenja o zabrani fotografisanja odrađen u veoma kratkom periodu. 

Grupa mladih fotografa koji se fotografijom bave ameterski ne obavlja nikakvu obrtničku djelatnost, ti mladi ljudi su primjer ovoj državi i gradu da umjesto noževa nose svoje fotoaparate i bilježe ne ponovljive trenutke, no to je zasmetalo podnosiocu prijave kod Kantonalne inspekcije te je odlučio stati tome u kraj. Smiješno, žalosno, van ljudskog razuma inspekcija je sve facebook stranice mladih fotografa iz Goražda koje u svom nazivu posjeduju "Photography" okarakterisala kao obrtničku djelatnost bez dozvole.

Kako mislimo 15 marta podnijeti zahtjev za članstvo u EU kad nam je obično fotografisanje svadbe, rođendana, ili nečeg na ulici okarakterisano kao obrtnička djelatnost bez dozvole, što nas navodi na da je za svakog ko posjeduje bilo kakav fotparatat potrebna dozvola odnosno licenca koju izdaje nadležni organ, pa se postavlja pitanje koji je to nadležni organ ovlašćen za izdavanje dozvola za nošenje i korištenje fotoaparata na ulicama Goražda.

Ubuduće moramo više paziti šta fotografišemo, ako neki posjeduju profesionalni fotoaparat potrebna je dozvola i za sam fotoparat plus fotografisanje sa ograničenim mogučnostima. 

Mladi fotografi se volonterski bave fotografijom, od toga ne žive, ako nekom i naplate fotografisanje privatne zabave to imaju pravo na to, i bilo ko ima pravo da zove bilo koga da fotografiše svadbu, rođendan i sl. U državi koja ima preko pola miliona nezaposlenih isto toliko vjerovatno i firmi koje radnike zapošljavaju na crno, i 15 miliona maraka koje godišnje iznose kladionice iz Goražda a pored kojih kantonalni inspektori svakodnevno prolaze uskraćuje se pravo mladim ljudima da se bave ništa drugo nego fotografijom.

Kantonalna inspekcija godinama šuti i okreće glavu od onih velikih nazovimo ih riba kojim iz vlastitih interesa ne smiju izdati riješenje o zabrani, odlučili su riješenja o zabrani podjeliti mladim ljudima koji i te kako kroz svoj volonterski rad doprinose promociji ovog grada, općine i kantona.

Izdavanjem riješenja o zabrani bavljenja fotografisanjem a koje je izdale kantonalna inspekcija u Goraždu, bavljenje fotografisanjem u Goraždu je postalo nelegalno, i za to je potrebna dozvola.

 

Pogledajte jedno od izdatih riješenja OVDJE

 

Goražde PRESS

 

 

Category: Goražde | Views: 142 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus