Main » 2012 » Februar » 9 » Izvještaj o stanju na području Općine Goražde za 08.02.2012
15:29
Izvještaj o stanju na području Općine Goražde za 08.02.2012

Svi glavni lokalni putni pravci koji povezuju naseljena mjesta na područja općine Goražde su otežano prohodni jednom kolovoznom trakom i pojedinačnim proširenjima zbog visine snijega.

Da i pored neprekidnog angažovanja mehanizacije na otvaranju putnih komunikacija još uvijek značajan broj naseljenih mjesta nije deblokiran, uglavnom na ruralnim područjima.

Prohodnost i otvorenost putnih pravaca i ulica je zadovoljavajuća u četiri gradske mjesne zajednice kao i u mjesnim zajednicama Hubjeri, Zupčići, Vitkovići, Mravinjac, Bogušići, Sadba, Vranići, mada i u ovim mjesnim zajednicama ima manji broj puteva koji nisu pročišćeni.

Na prostoru mjesnih zajednica Posestra, Osanica i Rešetnica ukoliko ne bude nekih ne predviđenih situacija očekuje se prohodnost skoro svih putnih komunikacija u toku dana.

Na prostoru mjesnih zajednica Ilovača i Faočići očekuje se završetak radova za dva dana a najteža situacija je na desnoj strani mjesne zajednice Ilovača u mjestima Bahovo, Marevci, Nekopi i Bratiš.

Zbog čestih kvarova mašina, visine snijega i velikog broja putnih pravaca u mjesnim zajednicama Osječani i Berič i dalje je teška situacija i ostao je dobar dio ne pročišćenih putnih pravaca. I dalje je najteža situacija u mjesnim zajednicama Kraboriš i Orahovice zbog visine snijega , sniježnih nanosa i dužine putnih komunikacija tako da je većina sela i dalje u blokadi.

Zahtjev za pomoć i evakuaciju

Većina poziva upućenih prema Općini Goražde se odnosi na pročišćavanje putnih komunikacija iz gore navedenih mjesnih zajednica a bilo je i poziva za dostavu lijekova. Pripadnici Gorske službe spašavanja su danas na području mjesne zajednice Posestra izvršili probijanje do sela Dobra voda i Rautovići.

Snadbjevanje vodom i strujom na području Općine Goražde je redovno. Na zahthev mještana iz naselja Mašići Novo Goražde zbog nedostatka vode pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Općine Goražde su u Novo Goražde otpremili sisternu sa vodom.

Nema većih problema oko funkcionisanja ambulanti. Kućno liječenje se obavlja teže zbog visine snijega i zakrčenosti putnih komunikacija , ali po ovom osnovu do sada niko nije ostao bez usluge.

Veterinarska služba funkcioniše u otežanim uslovima zbog neprohodnosti puteva u ruralnim djelovima ali su zatražene usluge u lijekovima sa današnjim danom dostavljene vlasnicima životinja.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 341 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus