Main » 2012 » Februar » 4 » Još uvijek nema stanja elementarne nepogode na području BPK-a Goražde
16:05
Još uvijek nema stanja elementarne nepogode na području BPK-a Goražde

Foto: gorazde.ucoz.org/04.02.2012

Velike sniježne padavine koj su zadesile našu općinu u protekla 24h uzrokovale su niz problema,a otežano je i odvijanje saobraćaja. Tim povodom U maloj sali Općine Goražde jutros je održana četvrta vandredna sjednica Općinskog štaba  civilne zaštite Općine Goražde, kojoj su pored članova Štaba prisustvovali i predstavnici MUP-a BPK-a Goražde, Gorske službe spašavanja Općine Goražde, te predstavnici firmi JP Goraždeputevi, OKAC, Kaja company, Vavlica. Na dnevnom redu nalazila se samo jedna tačka a to jeste '' Razmatranje novonastale situacije povodom sniježnih padavina na području općine Goražde i donošenje zaključaka ''.

Nakon što je načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović koji je ujedno i komandant Štaba CZ Općine Goražde izvjestio o stanju na području Općine Goražde pristupilo se razmatranju situacije kao i potrebnosti proglašenja vandrednog stanja. Nakon mnogih prijedloga koji su iznešeni od strane prisutnih na prijedlog sefa Službe civilne zaštite Meha Hubjera koji je istakao da situacija nije  toliko alarmantna da bi se proglasilo vandredno stanje za što su se jednoglasno izjasnili i  i svi članovi Štaba. Donešena je naredba od strane Općinsko štaba civilne zaštite '' Da se angažuju sva pravna i fizička lica Općine Goražde na raščišćavanju snijega i nanosa na području Općine Goražde ''.

Na sjednici je napravljen daljni plan čiščenaj ulica grada i puteva u mjesnim zajednica Općine Goražde, a Štab je u stalnom zasjedanju.  Sjednici su se pridružili i premijer Vlade BPK-a Emir Frašto, ministar za privredu BPK-a Muhidin Pleh, sekretar Vlade Emir Sijerčić, te direktorica Direkcije za ceste BPK Goražde Izeta Jahić. Ono što je također bitno a naglašeno je od starne načenika Ramovića u izjavi za medije da se apeluje na sve građane da se svi stavimo u službu pomoći u raščišćavanju kako grada tako i svih mjesnih zajednica.  

Načelnik Ramović dalje je kazao: '' Mi smo u toku noći bili u kontaktu sa svim predsjednicim MZ, našom vatrogasnom jedinicom,komunalnim preduzećem, MUP-om, Domom zdravljai i svim relevantnim subjektima kao I sa Vladom BPK-a i na osnovu toga i prateći stanje na terenu zakazali vandrednu sjednicu štaba CZ Općine Goražde u kojoj smo jednoglasno donijeli odluku da zvanično proglašenje vandrednog stanja neće biti u toku današnjeg dana, jer ćemo pratiti šta će se dešavati večeras i sutra, a Štab je ustalnom zasjedanju, donesena je jednoglasna Odluka da se izda naredba u skladu sa zakonom '' Da se angažuju sva pravna i fizička lica Općine Goražde na raščišćavanju snijega i nanosa na području Općine Goražde '' U toku noći prilikom obilaska terena primjetili smo, kao i jutros u ranim jutarnjim satim zaista pojedini građani čine sve da bi pomogli u raščišćvanjunprilaza svojim zgradama i kućama, međutim nije to dovoljno jer nije ni 10% od onoga koliko bi ih trebalo biti i ovom prilikom apelujem, pozivam, molimiI na kraju evo i naređujemo da se svi stavimo u službu jer nema tog broja mašina koje mogu ovo riješiti ako svi zajednički ne pristupimo.

Mi smo sve stavili na raspolaganje sve firme  koje imamo glavne izvođače s kojima radimo prodizvođače sve apsolutno stavili u službu jer nam je stalo da svako selo deblokiramo kao I grad i naše Javne ustanove posebno bolnicu kao Ii svakog našeg građanina koji se nalazi daleko u na selu jer I on mora da preživi a posebno ako su upitanju neke bolesti ili intervencija.

Štab je u stalnom zasjedanju i pratiće situaciju na terenu, te učiniti sve da se prevaziđu problemi uzrokovani velikim sniježnim padavinama, a i od građana se očekuje da daju svoj doprinos.

(Općina Goražde)
Category: Goražde | Views: 361 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus