Main » 2012 » Mart » 24 » Kako prijeratni električar i novopečeni ugostitelj Alija Budnjo ponižava goraždanske heroje
23:42
Kako prijeratni električar i novopečeni ugostitelj Alija Budnjo ponižava goraždanske heroje


Alija Budnjo, vlasnik sumnjivom privatizacijom stečenog kompleksa na Ilidži, svoju je pažnju usmjerio i na budžet jednog od najsiromašnijih kantona u FBiH. Prijeratni električar svjež novac sada crpi i iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona preko leđa boračkih populacija koje su prinuđene koristiti usluge "Termi" na Ilidži.

Članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK potpisali su peticiju kojom traže upućivanje svojih članova na rehabilitaciju u Fojnicu, a protiv slanja svojih članova u "Terme", jer na Ilidži nisu zadovoljni uslugama i lječilište smatraju neuvjetnim.

Posebni obroci

Vijećnik Općinskog vijeća Goražde Mustafa Hošo u svom vijećničkom pitanju otišao je i korak dalje i ukazao na diskriminirajući tretman boračkih populacija iz BPK u odnosu na ostale goste. Hošo navodi da se boračkim populacijama po dolasku u karton upisuje da troškove njihovog smještaja snosi Služba za boračko-invalidsku zaštitu, da im se nakon toga serviraju obroci u posebnoj, a ne u sali za ostale goste te da je hrana daleko ispod nivoa kvaliteta koji se nudi ostalim gostima.

U Ministarstvu za boračka pitanja BPK pojašnjavaju da, nakon raspisivanja oglasa, usluge banjskog liječenja povjeravaju fojničkom „Reumalu", ali da im svaki put, prema istom scenariju, rezultate rada komisije osporava Budnjina kompanija, a potom poništava Agencija za javne nabavke BiH te se izbor završava direktnim pregovorima s ponuđačima s istim sadržajem ponuda.

- Na osnovu dvije ponude izabrali smo Fojnicu, jer je navela da ima 12 ljekara, osim troje fizioterapeuta, dok je banja „Terme" Ilidža izjavila da može obezbijediti kvalitetne usluge, ali nisu dostavili dokaz da te kadrove imaju zaposlene - kaže Vahid Dumanjić, stručni saradnik u Ministarstvu.

Isti scenarij

Posebnim uputstvom Ministarstva, a nakon decidnog stava Saveza RVI „Sinovi Drine" BPK Goražde da njihovi članovi neće ići u „Terme", porodice šehida i demobilisani borci „osuđeni" su na „Terme".

Iz BPK se godišnje izdvaja oko 100.000 KM za usluge dvije banje, od čega 40 posto sredstava odlazi na račun privatnog lječilišta SDA-ovog tajkuna. I resorni ministar potvrđuje da se štimaju poslovi za Budnju.

- Imamo pritužbe boračkih udruženja na vrlo loš tretman, loše uvjete, lošu ishranu. Ne bježim od konstatacije da postoji i politički utjecaj, jer indikativno je da se na prvom otvaranju tenderske ponude nikad ne pojave iz „Termi" jer znaju kako će ići postupak. Nakon toga ide obustava, vraća se na ponovni postupak sve dok se ne napravi ono što oni žele - kaže ministar Dževad Adžem.

Borcima serviraju splačine

- Narodnim jezikom kazano, gostima boračko-invalidske zaštite serviraju se splačine, a na izrečene primjedbe dobivate odgovor: "Koliko para toliko muzike." Da li je to štednja na ovoj populaciji ili su u pitanju neke prljave rabote, uključujući i pranje novca - pita se vijećnik Hošo.(Dnevni Avaz)
Category: Razno | Views: 1316 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus