Main » 2013 » Januar » 18 » KO SDA Goražde: Hapšenjem branitelja Goražda izjednačavaju se žrtva i agresor
19:21
KO SDA Goražde: Hapšenjem branitelja Goražda izjednačavaju se žrtva i agresor

 Stranka demokratske akcije Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zaprepaštena je jučerašnjom akcijom SIPA-e provedenom po naredbi Tužilaštva Istočno Sarajevo i hapšenjem četvorice bivših pripadnika Armije RBiH u Goraždu za navodni ratni zločin ...


... nad zarobljenim pripadnicima srpskih snaga koje su bile raspoređene na brdima oko Goražda,saopćeno je danas iz Kantonalnog odobra SDA Goražde.

SDA izražava ogorčenje zbog načina na koji su uhapšeni branitelji ovog grada, koji su, kako se navodi, odranije bili spremni na saradnju i da se odazovu pozivima tužilaštva i istražnih organa.

"Ovim je postalo više nego očigledno da su stalna saslušanja, pozivi na informativne razgovore, i na kraju hapšenja, postali političko sredstvo kojim se nastavlja tortura nad stanovnicima grada heroja i njegovim braniteljima" - smatra SDA te ocjenjuje da je hapšenje bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine u Goraždu za navodni ratni zloči, još jedan pokušaj krivljenja istine i relativizacije odgovornosti Vojske RS-a za zločine koji su se desili s početka devedsetih godina na ovim prostorima, a za koje još uvijek niko nije odgovarao.

SDA, u cilju postizanja pravde, podržava procesuiranje predmeta ratnih zločina, ali je protiv ovakvog načina izjednačavanja žrtve i agresora od  tužilaštava i sudova u Republici Srpskoj, koji nisu učinili ništa da se osobe, odgovorne za ratne zločine, privedu pravdi na pravičan i efikasan način, navodi se u saopćenju.

Stranka demokratske akcije poziva sve relevantne institucije da četverici uhapšenih Goraždana, ali i svim braniteljima protiv kojih se vode istražne radnje, zajednički pruže pomoć, kao i njihovim porodicama.

" Moramo biti jedinstveni kao i 1992. godine kada smo se suprostavili agresiji na Bosnu i Hercegovinu, jer ovdje nisu u pitanju samo četiri branitelja, nije u pitanju niti jedna politička stranka, nije u pitanju ni raspored političkih pozicija, ovdje je u pitanju kredibilitet naših branitelja i kredibilitet časne odbrane ovog herojskog grada", navodi se  su saopćenju KO SDA Goražde.

(24sata.info)
Category: Goražde | Views: 350 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus