Main » 2010 » Oktober » 18 » Milan Radić od 2003. traži posmrtne ostatke svoje sestre
17:14
Milan Radić od 2003. traži posmrtne ostatke svoje sestre


Od povratka u Goražde 2003. godine Milan Radić pokušava pronaći posmrtne ostatke svoje sestre Zore Kuljiš. Grobno mjesto na kojem su počivali od 1995. godine u gradskom groblju Kolijevke više i ne postoji, a Milan bezuspješno obilazi institucije tražeći odgovore na pitanja ko je i zbog čega iz Goražda odnio njeno tijelo.

Srčani udar

Rat i nekoliko godina poslije proveo je u Jagodini, u Srbiji, a sa sestrom se nije vidio niz godina. Posebno je to bilo nemoguće tokom rata, kojeg je Zora sa suprugom Mihom, provela u opkoljenom Goraždu. Umrla je od posljedica srčanog udara, o čemu svjedoči poruka koju je zet Miho Kuljiš poslao familiji u Čajniče 23. juna 1995. godine.

- Kada smo se vratili nekoliko puta obraćao sam se SIPA-i, Tužilaštvu BiH, Institutu za traženje nestalih i drugim institucijama, ali ni do danas ne mogu da nađem tijelo svoje sestre kaže Milan.

Saznao je da su tijelo njegove sestre, zajedno sa još više od 30 tijela iz gradskog groblja u Kolijevkama, ekshumirali članovi Komisije za traženje nestalih RS tokom ekshumacija obavljenih 14. jula i 21. septembra, te 24. jula 2000. godine.

Članovi timova koji su radili na tim ekshumacijama bili su Milan Bogdanić i Slobodan Avlijaš, sudije Dane Jamina i Sreto Cvijan, tužitelji Nikola Sladoje i Rastka Mašić, a tokom druge ekshumacije i patolog Željko Karan.

Krivično djelo

- Po meni je to krivično djelo, možda i teže nego ubistvo. Ako te neko ubije iz puške, ubio te i gotovo, ali ko ima pravo da te ubije nakon prirodne smrti. Poštujem što se prekopavao Perućac jer poštujem svaku žrtvu, ali zašto, kada se zna gdje je ko ukopan, da diraš nečije grobno mjesto?! Koja je to Komisija, ko je oformio, da iz RS dolazi i vadi tijela umrlih - ogorčen je Radić, koji se za pomoć namjerava obratiti i ICMP-u, OHR-u, nadležnim sudovima, te ostalim medijima.

Mihina poruka

- Zora je umrla 23.6.1995. u osam sati ujutro od srčanog udara. Ustali smo normalno kao svako jutro. Dok sam ja ložio vatru ona je otišla da se umije i u hodniku je pala od udara. Ne mogu još ni sada da vjerujem da sam ostao bez nje... Sahrana je bila u Kolijevkama - pisao je tada Miho Kuljiš, koji je nakon rata također preminuo.

(Dnevni Avaz)
Category: Goražde | Views: 347 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus