Main » 2012 » Juli » 12 » Mini sajam zapošljavanja u Goraždu
22:14
Mini sajam zapošljavanja u Goraždu


U organizaciji portala "Posao.ba" u Goraždu je danas održan mini sajam zapošljavanja te edukativne radionice za učenike, studente i nezaposlene mlade osobe od 18 do 30 godina.

Riječ je o projektu "Svi na POSAO" koji realizuje YEP Mobilna jedinica. Svi posjetioci sajma imali su priliku aplicirati na otvorena radna mjesta te prisustvovati edukativnim radionicama o temi "Kako i gdje tražiti posao" koje će im olakšati potragu za poslom i integraciju na savremeno tržište rada. 


"U periodu 2008.-2011. godine YEP je dao značajan doprinos pozitivnim promjenama na tržištu rada u BiH, a konačni rezultat realizacije aktivnosti u tom periodu je uspostavljanje saradnje privatnih i javnih službi koje se bave posredovanjem u zapošljavanju, te unapređenje aktivnih mjera na tržištu rada, čijim je provođenjem zaposlenje dobila 1.521 osoba, a oko 3.000 osoba je prošlo različite vrste obuka, koje bi im trebale olakšati buduće zaposlenje, odnosno integraciju na tržištu rada", izjavila je Amela Tuzlak, koordinatorica projekta.
U okviru radionica učesnici su prošli obuku kako napisati biografiju, kako se ponašati na intervju te kako na tržištu rada tražiti posao. Švicarski projekt zapošljavanja mladih YEP u saradnji s portalom Posao.ba od 2009. organizuje posjete "YEP mobilne jedinice" i na ovaj način posao je dobilo više od 100 mladih osoba. Cilj ovih posjeta je zapošljavanje mladih, ali i njihovo poticanje da aktivno traže posao, obrazuju se, informišu prije svega  učešćem u radu klubova za traženje posla. 


Projekt zapošljavanja mladih (YEP) od 2008. godine implementira njemačka kompanija GOPA mbH, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). 


Dobre rezultate postiže i portal Posao.ba koji je u osam godina postojanja objavio 52.000 oglasa u kojima se nudi zaposlenje. Posao.ba ima 170.000 registrovanih članova a više od 40.000 ljudi našlo je stalni ili povremeni posao.


(indikator.ba)

Category: Goražde | Views: 489 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus