Main » 2014 » Mart » 18 » Mukotrpna putovanja na hemodijalizu: Tri puta sedmično do Sarajeva
11:55
Mukotrpna putovanja na hemodijalizu: Tri puta sedmično do Sarajeva

Pacijenti iz Goražda, njih 13, po nekoliko puta sedmično putuju u Sarajevo na hemodijalizu. Za njih to predstavlja veliko opterećenje, s obzirom na to da česta putovanja predstavljaju napor i zdravim osobama.

Jedan od pacijenata je i Almir Ušanović, koji je godinama na hemodijalizi i sedmično tri puta ide do Sarajeva i nazad.

- Dva sata u jednom pravcu pa četiri sata dijalize pa opet dva sata putovanja nazad, ostavimo cijeli dan. To je veliko opterećenje za nas, kaže Ušanović.

Prema riječima prim. dr. Fuada Rovčanina, direktora Kantonalne bolnice Goražde, pacijenti su podijeljeni u dvije grupe, svakim radnim danom i subotom idu na hemodijalize.

- Kad završite s tim aparatom, vi ste nikakvi. Zamislite, ima ljudi koji zbog starosti ne mogu imati transplantaciju i oni moraju čitav život tako, kaže Almir, koji se nada skorom odlasku u Francusku gdje bi se mogla obaviti transplantacija organa.

Iako se godinama razmišlja o otvaranju dijaliznog centra u Goraždu, za sada je to neizvjesno, jer su za otvaranje dijaliznog  centra i opreme potrebna velika sredstva. No, to nisu jedini preduslovi za realizaciju projekta.

- Vi morate imati specijalistu, subspecijalistu, obučeno medicinsko osoblje, kaže direktor Kantonalne bolnice Goražde.

U svakom slučaju, pacijentima ostaje nada da će svi neophodni preduslovi biti obezbijeđeni kako bi prestala mukotrpna putovanja.

(Oslobođenje)
Category: Goražde | Views: 244 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus