Main » 2015 » September » 16 » Na sportskim terenima u Goraždu počele SIGO igre (FOTO)
15:17
Na sportskim terenima u Goraždu počele SIGO igre (FOTO)

Kao i prethodnih godina u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Goražde i Udruženja pedagoga sporta Goražde, a u konsultaciji sa organizatorima Sportskih igara goraždanskog okruga iz perioda njihovog održavanja, danas su na sportskim terenima ''1. Maj'' održana sportska takmičenja koja su organizovana u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO). U okviru natjecanja u nogometu, košarci, odbojci, rukometu, atletici i šahu učešće su uzele osnovne i srednje škole sa područja BPK-a.

Ceremonija svečanog otvaranja sportskih takmičenja okupila je zvaničnike BPK-a i Općine Goražde, zatim pokretače ideje SIGO kao i same učesnike prvih Igara.  Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja istakao – ''Od 1941. do 1945. godine  bio je veoma težak ratni period za naš grad, a zatim od 1992. do 1995. godine Goražde je prošlo kroz najteže trenutke i imalo najtežu prošlost u svojoj historiji. Među stototine hiljada granata koje su padale na ovaj grad  jedna grupa građana Goražda omogućila je da se u svemu tome na trenutak zaborave ratna zbivanja, tako da su u tom periodu napravljene Igre koje su u to vrijeme mnogo značile. Učesnici su dolazili iz drugih gradova od Višegrada, Čajniča, Foče, Rogatice, Rudog i naravno Goražda kao grada domaćina. Tada je u Goraždu bilo 100 000 ljudi i na kraju uspjeli smo u takvim okolnostima da se organizujemo. Čestitam svima koji su dali ideju da se za Dan Općine i Kantona ove igre održavaju. Pozdravljam sve aktivnosti naših profesora sporta koji su prisutni na svim našim dešavanjima, a vama mladima želim uputiti poruku da se bavite sportom jer je sport veoma važan za vaše zdravlje i razvoj.''

Čast da sportska takmičenja u znak sjećanja na SIGO svečano proglasi otvorenim pripala je predsjedavajućoj Skupštine BPK-a Aidi Obući.

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), jedna su od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u Bosni i Hercegovini u periodu odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995. u kojim su učešće uzeli predstavnici gradova Podrinja i iste su manifestovale svu snagu otpora i neuništivost duha u ratu.

POGLEDAJTE CIJELU FOTO GALERIJU OVDJE

 

gorazde.ba

Category: Sport | Views: 283 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus