Main » 2011 » November » 18 » Načelnik Općine Goražde pisao ministru Zukanu Helezu
02:39
Načelnik Općine Goražde pisao ministru Zukanu Helezu

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović uputio je pismo ministru za boračka pitanja FBiH Zukanu Helezu u kojem traži preispitivanje odluka Instituta za medicinsko vještačenje u dosadašnjem toku revizije ratnih vojnih invalida sa područja BPK Goražde.

Podsjetimo, od 45 RVI za koje su stigli nalazi Instituta njih 15 zadržalo je raniji procenat invalidnosti, u 12 slučajeva procenat je smanjen, dok je 18 RVI izvedeno iz prava.

U Općini poraznim smatraju činjenicu da u izdatim rješenjima RVI nije omogućeno pravo žalbe, već se za svoja prava trebaju boriti pred Vrhovnim sudom FBIH. U pismu se navodi da je, nakon sastanaka sa predstavnicima Saveza RVI „Sinovi Drine" Goražde i njegovih članova koji su izvedeni iz prava, te nakon konsultacija sa doktorima, članovima komisija koje su ocjenu invalidnosti vršili od 2004. do 2007. godine, zaključeno da se tokom ovogodišnje revizije ne primjenjuju zakonske odredbe i pravila medicinske struke.

- Općina Goražde utvrdila je da članovi Komisije reviziju vrše na osnovu  vizuelnog pregleda, ne uvažavajući postojeću medicinsku dokumentaciju koja se nalazi u predmetima  RVI i da na osnovu tog vizuelnog predmeta donose ocjenu i smanjuju ili ukidaju stepen invaliditeta ne tražeći novu dokumentaciju ili dodatna medicinska ispitivanja – navodi se u dopisu, te od ministra Heleza zahtijeva da se, u cilju pravednosti i zaštite dostojanstva boraca koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH, preispitaju ocjene Instituta i poduzmu mjere kako bi se navedene nepravilnosti uklonile.

(Dnevni Avaz)
Category: Razno | Views: 635 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus