Main » 2011 » June » 12 » Najuspješnija bh. namjenska kompanija: Vlada FBiH Švicarcima prodaje dio "Ginexa"
14:17
Najuspješnija bh. namjenska kompanija: Vlada FBiH Švicarcima prodaje dio "Ginexa"

Interes BPK je da „Ginex" i dalje predstavlja motor razvoja privrede ovog kantona, kaže ministar privrede Demir Imamović
Zvaničnici BPK Goražde oprezno komentiraju mogućnost da Vlada FBiH švicarskoj kompaniji „Ruag" proda dio vlasništva u fabrici „Ginex" i omogući joj da preuzme većinski paket dionica u najmasovnijem i najperspektivnijem preduzeću u ovom dijelu BiH.

Podrška razvoju

Ova mogućnost najavljena je tokom iznenadne posjete federalnog ministra Eldara Trhulja u društvu predstavnika švicarske kompanije, zbog čega su kantonalni zvaničnici, da bi prisustvovali sastanku, morali prekinuti sjednicu Vlade.
Interes BPK je da „Ginex" i dalje predstavlja motor razvoja privrede ovog kantona, kaže kantonalni ministar privrede Demir Imamović.
- Očekujemo da Vlada FBiH podrži razvoj kompanija koje imaju šansu da povećaju broj zaposlenih i da joj to bude fokus. Više energije i sredstava Vlada FBiH treba uložiti u razvoj pogotovo onih kompanija u kojima je većinski vlasnik. Tek nakon toga treba razmišljati o tome ko će biti vlasnik kaže Imamović i dodaje da bi prva investicija trebala biti usmjerena na ugradnju prečistača otpadnih voda, čime bi se uz podršku Vlade FBiH ova kompanija oslobodila troškova i usmjerila na investiranje u nova upošljavanja.
Od „Ruaga", kompanije koja je prisutna u vojnoj industriji, avijaciji, pa i svemirskom programu, Imamović očekuje širu ponudu iz koje bi se vidio utjecaj ove investicije na razvoj kompletne privrede BPK, a ne da eventualni dogovor ostane na pukoj prodaji kapitala u „Ginexu".

Vlastiti resursi

- U Skupštini je donesena Deklaracija kojom je zatražena ravnopravnost BPK u okvirima FBiH i u kojoj smo kazali da ćemo mi upravljati svojim resursima ako FBiH to ne umije. „Ginex" će imati našu pomoć da se razvija i onako kako bude većini u ovom kantonu odgovaralo, u tom pravcu ćemo raditi. Sada su to različiti pokušaji i ne morate ih ni ozbiljno, ni brzo shvatiti. To su malo ispipavanja pulsa - kaže kantonalni premijer Emir Frašto. 
„Ginex" je najuspješnija bh. namjenska kompanija, koja trenutno upošljava 415 radnika i izvozi u 32 zemlje svijeta. Za samo nekoliko godina obim godišnje proizvodnje povećala je sa tri na 15 miliona KM.

(Dnevni Avaz)
Category: Privreda | Views: 349 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus