Main » 2014 » Juli » 7 » Nakon dvije decenije ponovo ih spojila ratna fotografija
12:09
Nakon dvije decenije ponovo ih spojila ratna fotografija

Hiljade kilometara udaljenosti nisu predstavljale prepreku za susret bivšeg norveškog vojnika s porodicom Adžović iz Goražda koja je helikopterom UN-a 1994. godine evakuirana iz tada opkoljenog grada. Suze, nevjerica i zahvalnost obilježile su posjetu Tarjeia Tvedtea Goraždu, čije je ranjene i bolesne stanovnike spašavao prije 20 godina. 

Spašen život 

- Evakuacije se sjećam samo u onom dijelu kada smo sletjeli na Sokolac. Uplašila sam se kada nam je prišao srpski vojnik s velikom bradom i puškom. Pokušao nas je pretresti, ali Tarjei mu to nije dozvolio. Sjećam se kako mi je davao čokoladice koje su za nas tada bile pojam. I sada, kada je dolazio, nakon 20 godina, donio mi je iste takve čokoladice - priča nam Aida Adžović-Kadrić, koja je tada imala sedam godina.

S majkom Edinom i bratom Adnanom evakuirana je u Sarajevo. Adnan je 1991. rođen s cerebralnom paralizom i tokom ratne nestašice lijekova evakuacija mu je, vjerovatno, spasila život. 

Listajući fotografije "Associated Pressa" na portalima, objavljene u maju povodom godišnjice napada na Goražde, Aida je ugledala trenutak njihovog ulaska u helikopter. 

Bio označen 

- Vidim, žena liči na moju mamu. Na prvi pogled nisam ni shvatila da smo to mi. Onda sam vidjela da pored slike piše "Evakuacija Adnana Adžovića s mamom i sestrom". Na slici je Tarjei bio označen na Facebooku i poslala sam mu poruku - kaže Aida. 

Dirljiv susret ratnih prijatelja pratili su i novinari norveških medija.

Emotivna poruka 

Kontakt s ljudima čijem je stradanju svjedočio ni Tarjeia nije ostavio ravnodušnim. 

- Bio sam veoma ganut jer bila je to vrlo emotivna poruka. Pitala me je jesam li svjestan koliko smo ljudi spasili. Zaplakao sam. Uvijek sam volio Bosnu i planirao sam svoju djecu dovesti ovdje. Veoma sam sretan što vidim da se Goražde oporavilo. Grad je prelijep, priroda neopisiva, a te 1994. nisam mogao ni zamisliti da ću nekada vidjeti sretna i nasmijana lica Goraždana - kazao je za TV Goražde Tarjei Tvedte. 

(Avaz)

Category: Razno | Views: 657 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus