Main » 2010 » June » 7 » Nedostatak adekvatne kontrole rada zdravstvenih radnika
23:53
Nedostatak adekvatne kontrole rada zdravstvenih radnika


Rašid Imamović iz Goražda već četiri godine se liječi od oboljenja očiju i skoro je slijep. Nakon što je više puta protestirao kod menadžmenta Kantonalne bolnice Goražde, nezadovoljan napretkom u liječenju, Imamović se odlučio obratiti medijima, tvrdeći da se zbog ljubomore domaćih ljekara eksperti iz Sarajeva nedovoljno angažiraju u Goraždu. Iako vrlo loše vidi prisiljen je, tvrdi, pomoć tražiti u Sarajevu ili susjednoj Foči.

- Lako je živjeti kad prim. dr. Suad Karčić dođe jer on mi kaže da ima nade. Kad on dođe ja zbog oduševljenja bolje vidim. Naši ljekari misle da imaju superspecijalizaciju i ne trpe konkurenciju - kaže Imamović.

Stručnjaci iz Sarajeva

Cijela priča postaje zanimljivija uz podatak da je Rašid otac aktuelnog kantonalnog ministra zdravstva Demira Imamovića, koji nam je kazao da je Ministarstvo prvi put ove godine osiguralo sredstva za angažman stručnjaka iz Sarajeva, ali i za edukaciju domaćih kadrova, te da je oftalmologija specifična jer se radi o pacijentima koji bez tuđe pomoći ne mogu putovati na preglede u Sarajevo.

Primjedbe na rad zdravstvenih radnika u Goraždu često se mogu čuti ali o njima niko ne želi javno govoriti. Istup penzionera Rašida Imamovića djelimično otvara tu temu. Kako kaže ministar Imamović, uzrok čestih žalbi pacijenata je nedostatak adekvatne kontrole rada zdravstvenih radnika.

Postoje otpori

- Trenutno ne postoji vanjska kontrola kvalitete zdravstvenih usluga na prostoru Kantona. Na taj način nemamo objektivnu procjenu na kojem stepenu je naš zdravstveni sistem. Ministarstvo je imalo inicijativa da se Kantonalna bolnica uključi u projekat PATH 09, gdje bi se, uz pomoć Agencije za kvalitet i akreditacije u zdravstvu, mogla porediti sa više ustanova iz FBiH.

Međutim, postoje otpori jer je obično stav ljekara da su oni uvijek u pravu, da pružaju visok kvalitet i da nisu potrebne mjere kojim bi se sistemski unaprijedio kvalitet u određenim oblastima. Upravo zbog nedostatka sistemskog mjerenja kvaliteta imamo problem da se pacijenti kontinuirano žale, ali je to sve u nekim formama gdje mi ne možemo objektivno utvrditi da li su u pravu pacijenti, da li postoji greška u radu zdravstvenih radnika ili je to do okolnosti u kojima oni rade - ističe Imamović.

Bolnica nema adekvatnu podršku

Direktor Kantonalne bolnice prim. dr. Fadil Jahić tvrdi da od svih zdravstvenih ustanova jedino Kantonalna bolnica nema adekvatnu podršku Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva.

- Već treću godinu zaredom mi smo na istom nivou sredstava od 303.000 KM mjesečno, što je nedovoljno jer od toga možemo isplatiti plaće i tople obroke. Samo oko 20.000 ostaje za materijalne troškove - kaže Jahić i dodaje da je nakon apela menadžmenta klubovima političkih stranaka u Skupštini BPK iznos sredstava za Bolnicu povećan za 15.000 KM.

Savremena oprema

Direktor Jahić kaže da se dr. Karčić u Goražde poziva jedanput u mjesec, do mjesec i po dana kako bi obavio operacije katarakte, a da ambulantne preglede obavlja domaći oftalmolog. Jahić priznaje da na najsavremenijoj opremi u ovoj ustanovi, u nedostatku educiranih kadrova, radi isključivo dr. Karčić.


(Dnevni Avaz)
Category: Goražde | Views: 286 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus