Main » 2015 » April » 8 » Obilježavanje Dana Armije RBiH počinje sutra Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova
16:45
Obilježavanje Dana Armije RBiH počinje sutra Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova

Danom otvorenih vrata u kasarni „Kosova“ u Ustikolini sutra počinje obilježavanje 23.godišnjice Armije Republike BiH u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Tim povodom, danas je u Ministarstvu za boračka pitanja održana press konferencija na kojoj je ministar Zijad Briga govorio o aktivnostima koje slijede kada je riječ o obilježavanju ovog značajnog datuma u novijoj historiji BiH.

Nosilac aktivnosti obilježavanja je Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde, 2. pješadijski  (rendžerski) puk te udruženja koja okupljaju boračku populaciju.

– Na dan 15. aprila, prije 23.godine, formirana je Armija RBiH. Objedinjavanjem pod jedinstvenu komandu tadašnjih jedinica teritorijalne odbrane, policijskih i drugih snaga formirane su veće taktičarske jedinice ranga brigade, divizije i korpusa iz čega je nastala jedna nepobjediva sila. Tada su stvoreni temelji armije koja se sa uspjehom borila i odbranila državu BiH i njene građane od neviđene agresije na ovim prostorima. Mnogi pripadnici u toj borbi izgubili su svoje živote,  a nama ostaje da se sjećamo njihove herojske borbe koju nikada ne smijemo zaboraviti-  kazao je ministar Zijad Briga.

On je kazao da su svi svi građani BPK i šire dobro došli u kasarnu Kosova koja će sutra u periodu od 10 do 15 časova širom otvoriti svoja vrata. Ovom prilikom pripadnici Oružanih snaga će pokazati materijalno- tehničku opremljenost i taktičku spremnost jedinica. Pored planiranih cjelodnevnih sportskih aktivnosti, biće upriličena i pokazana vježba gdje će pripadnici Oružanih snaga pokazati svoju taktičku spremnost za izvođenje borbenih djejstava, istaknuo je ministar za boračka pitanja.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Armije RBiH na području BPK Goražde biće upriličena u srijedu 15.aprila na  spomen obilježju „Goražde-grad heroj svojim braniocima“ gdje  je uz polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim herojima naše zemlje planirano obraćanje ratnih komandanata i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te kulturno-zabavni program. Nakon toga će biti položeno cvijeće na spomen obilježje poginuloj djeci, žrtvama agresije.

„Još jednom ću iskoristiti priliku da se zahvalim pripadnicima Oružanih snaga koji su i ove godine kao i prethodnih godina u sklopu ovih aktivnosti izvršili generalno uređenje i čišćenje centralnog spomen obilježja „Goražde-grad heroj svojim braniocima“. Želim da iskoristim priliku da svim bivšim pripadnicima Armije BiH, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca i svim građanima čestitam jedan od najvažnijih praznika u državi BiH“- kazao je ministar Zijad Briga.

Centralna manifestacija obilježavanja 15. aprila, Dana Armije BiH ove godine će se održati u Mostaru.

Program obilježavanja Dana armije RBiH

 

bpkg.gov.ba

Category: Goražde | Views: 351 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus