Main » 2014 » September » 18 » Obilježen 18. Septembar - Dan Općine Goražde i BPK-a (FOTO/VIDEO)
19:02
Obilježen 18. Septembar - Dan Općine Goražde i BPK-a (FOTO/VIDEO)

FOTO/VIDEO: gorazde.ucoz.org

Osamnaesti septembar, dan kada su jedinice Armije BiH 1992. godine prvi put oslobodile grad na Drini, stvorivši više od 600 km2 slobodne teritorije, zlatnim slovima upisan je u historiju Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Taj datum danas se obilježava kao Dan Općine Goražde i BPK-a.

Tim povodm danas je u Goraždu nizom sadržaja obilježen 18. septembar – Dan Općine Goražde i BPK-a. Program obilježavanja počeo je obilaskom teško oboljelih demobilisanih boraca na prostoru BPK-a Goražde, koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici. Nakon posjete demobilisanim borcima zvaničnici su posjetili šehidsko mezarje i partizansko obilježje u Kolijevkama.

Centralna manifestacija održana je u 11:00h, kada je u Velikoj sali Centra za kulturu organizovana Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde u okviru koje su nakon obraćanja predstavnika Odbora za dodjelu javnih priznanja, Esada Sudića, ambasadora Republike Turske u BiH, Cihad Erginaya i načelnika dr.sci. Muhameda Ramovića i ove godine dodjeljena najveća priznanja Općine Goražde. Tako je priznanje ''Počasni građanin Općine Goražde'' dodjeljeno načelniku bratske Općine Kećioren, Mustafi AK-u za izuzetan doprinos u kulturno-obrazovnom razvoju Općine Goražde, te povećanju ugleda u zemlji i inostranstvu i Nijazu Hastoru za izuzetan doprinos privrednom napretku i povećanje broja zaposlenih na području općine Goražde. Priznanje ''Zlatna plaketa Općine Goražde'' pripala je posthumno Mehu Hubjeru za izuzetnu posvećenost i hrabrost na zaštiti života građana i materijalnih dobara Općine Goražde, zatim firmi PREVENT Goražde i Harisu Rahmanu za izuzetan doprinos privrednom napretku i povećanje broja zaposlenih na području Općine Goražde, dok je priznanje ''Srebrna plaketa Općine Goražde'' dodjeljeno Šahovskom klubu Goražde i Nogometnom klubu ‘’Azot’’ iz Vitkovića za izuzetan doprinos u oblasti sporta na području općine Goražde. Priznanje ''Prijatelj / Prijateljica Općine Goražde'' za 2014. godinu dodjeljeno je Angelini Jolie za izuzetan humanitarno – socijalni rad i doprinos boljitku Goražda, te Ozcan Rešatu za izuzetan doprinos kulturno - obrazovnom razvoju Općine Goražde te povećanje ugleda u zemlji i inostranstvu kao i Muniri Džabiji. Dobitnicima su priznanja uručili načelnik Općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Općine Goražde, Jelena Mirković i zamjenici predsjedavajuće, Nudžeim Džihanić i Senad Čeljo, dok su u okviru programa Svečane sjednice nastupile profesorice OMŠ ''Avdo Smailović''. Nakon Svečane sjednici Općinskog vijeća Općine Goražde položeno je cvijeće na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. godina.

Program je nastavljen također polaganjem cvijeća na spomen obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'' od strane predstavnika  zakonodavne  i izvršne vlasti BPK-a i općina u njegovom sastavu, goraždanskog muftijstva, te predstavnika boračkih udruženja, iza čega je na platou ispred zgrade Vlade BPK-a uz svečani stroj Oružanih snaga BiH održan defile ratnih zastava, koje su nosili sinovi heroja 1., 31., 43., drinske udarne, te 1. slavne višegradske, 1. rogatičke brigade i policije, zatim su na pokaznoj vježbi svoju spremnost demonstrirali pripadnici specijalne jedinice MUP-a BPK-a Goražde a kojoj su prethodila prigodna obraćanja zvaničnika.

Program je nastavljen defileom duhačkog orkestra iz Travnika ulicama grada, te programom na mostu Alije Izetbegovića u kojem su učešće uzeli Sarajevo drum orchestra, South park, VIS ''Behar'', djeca, animatori, žongleri i komičari.

 


 

 

Nakon programa na mostu Alije Izetbegovića u Maloj sali Centra za kulturu održana je promocija knjige o ulozi plaćenika u ratu u BIH autora Aziza Tafra, dok će u 19:00h u Kino sali Centra za kulturu biti prikazan dokumantarni film ''Heroine u ratu u Bosni i Hercegovini''.

Na kraju današnjeg programa na platou ispred Centra za kulturu organizovaće se spektakularni vatromet nakon čega će u Velikoj sali Centra nastupiti grupa Divanhana.

Treba istaći da je Program obilježavanja 18. septembra – Dana Općine Goražde i BPK-a počeo još jučer održavanjem sportskih takmičenja u znak sjećanja na SIGO igre (Sportske igre goraždanskog okruga), zatim prikazivanje lutkarske predstave za djecu ''Titiz i Džomet'', kao i prikazivanjem igranog filma Jasmina Durakovića ''U zemlji kestena'', te da će se nastaviti i sutra za kada je planirana Tematsko-pokazna vježba jedinica i službi Civilne zaštite Općine Goražde koja će se održati sa početkom u 11:00h na Trgu branilaca.

POGLEDAJTE CJELU FOTOGALERIJU --> OVDJE

 

gorazde.ba

Category: Goražde | Views: 339 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus