Main » 2014 » Februar » 23 » Obilježena 20. godišnjica goraždanskog Muftijstva
00:26
Obilježena 20. godišnjica goraždanskog Muftijstva

U Goraždu je obilježena 20. godišnjica Muftijstva goraždanskog, koje je predvođeno muftijom Hamedom ef. Efendićem dalo veliki doprinos odbrani jedinog slobodnog grada na Drini, a potom i poslijeratnoj obnovi imovine IZ u istočnoj BiH. Muftijstvo Goražde formirano je ratne 1994. godine, u vrijeme kada su svi gradovi u okruženju bili uništeni, Bošnjaci iz njih protjerani i u vrijeme kada su se vodile sudbonosne bitke za odbranu Goražda. 
 
Nakon rata, od 72 uništene, obnovljene su 62 džamije
 
 Muftija Efendić izrazio je ponos što je, zajedno sa svim imamima, svim Bošnjacima i vakifima učestvovao u odbrani i obnovi ovog dijela države. 
 
- Danas sa ponosom, ali i žalošću, možemo reći da u susjednim Općinama od bošnjačkih institucija funkcionira samo IZ. Želim naglasiti da ove mlade imame, koji su u najtežim uslovima došli u povratničke džemate, moramo ohrabriti, pomagati im i čuvati ih. Naša trajna obaveza je čuvanje naše vjere, naših džemata, našeg jedinstva i sloge, naša briga za svakog čovjeka jer naše najveće bogatstvo su ljudi. Nema nijednog razloga zbog kojeg bi se međusobno svađali, rušili naše jedinstvo, našu domovinu i zajednicu, zbog
kojeg bismo gubili međusobno povjerenje i poštovanje. Sve su naše funkcije kao i naše ovodunjalučke želje prolazne. Zato ne smijemo nikad žrtvovati vječnost za prolaznost - istaknuo je Efendić.
 
Goražde danas u Bosni pruža najveću nadu, ne samo u IZ nego i kad je u pitanju zapošljavanje, kazao je reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović. 

- Dok gledamo tužne slike nereda s naših ulica i tragične slike pogibelji s ulica Kijeva, pred nama se otvara bezdan još veće bijede i ništavila, ali i snažni imperativ - svi moramo biti odgovorni za našu zajedničku sudbinu. Stoga, iz ovog grada, simbola patnje i stradanja, upućujem apel svim ljudima da zajednički crpimo moral iz naše borbe protiv siromaštva i bijede. Otvorimo naše duše, omogućimo da se čuje poziv u pomoć i pokaže solidarnost u teškim prilikama - kazao je Kavazović. 
 
Citirajući Kur'an on je istaknuo da Allah poziva u vjeru, na jedini ispravan put, te podsjetio da su dobročinitelji oni koji vjeruju u Allaha i onaj svijet, u meleke, u Knjigu, vjerovjesnike, oni koji od imetka, premda im je srcu mio, daju rodbini, siročadi i ubogima, putnicima i prosjacima, za oslobođenje iz ropstva, oni koji namaz klanjaju i zekjat daju. 
 
- Kada god ugasne vjera u Boga na njeno mjesto stupi klanjanje lažnom božanstvu, a ljude u životu vode lažne vrijednosti. Da bismo mogli dalje živjeti i da bi mogao opstati poredak u našem društvu i državi moraćemo iznaći put da ograničimo pohotu u svim društvenim sferama i beskonačni rast egoističnih prohtjeva. Valja nam naše društvo vratiti na put socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti. Vratiti povjerenje u vlastite institucije kroz ispunjavanje preuzetih obaveza sada je naša najveća briga.
Muhamed a.s. je govorio, nema imana onaj ko ne ispunjava sve preuzete obaveze, niti ima vjere onaj ko ne drži obećanu riječ. Pravda leži u osnovi svakog društvenog rasta i razvoja. Tamo gdje je nepravda dominatna i poželjna gorki plodovi se moraju kušati. S druge strane, jednakost pred Bogom i pravda među ljudima poziva na istinsko zajedništvo i bratstvo jer se ono nalaže u svim zajedničkim dovama Bogu i poštivanju jedinog Gospodara - istaknuo je Kavazović.

(Avaz)
Category: Goražde | Views: 269 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus