Main » 2013 » August » 16 » Obilježene godišnjica operacija "Krug i Drina" , kao i dan MZ. Berič
10:00
Obilježene godišnjica operacija "Krug i Drina" , kao i dan MZ. Berič

Povodom obilježavanja 21. godišnjice operacije ''Krug'' i ''Drina'', te Dana Mjesne zajednice Berič, jučer je upriličen prigodan program u okviru kojeg su održane brojne aktivnosti među kojima su sportska takmičenja, obilazak mezarja šehida, učenje tevhida, zatim okrugli stol, da bi centralna svečanost jučerašnjeg obilježavanja bila upriličena u 16:00h na lokaciji ispred hair česme sagrađene u znak sjećanja na šehide i civilne žrtve rata Mjesne zajednice Berič, gdje su se prisutnima obratili zvaničnici među kojima i načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović koji je tom prilikom kazao – ''Čestitam vam svima ovaj Dan, Dan pobjede i Dan Mjesne zajednice. Naravno da smo ponosni na sve ono što se učinilo, a i dokazali svima u svijetu da se Goražde moglo i moralo tada odbraniti, sada se moramo boriti kroz niz projekata koje smo planirali na području općine Goražde, a među njima i neke ovdje u Beriču. Kada je u pitanju putna komunikacija do Beriča upravo sada radimo zajedno sa Vladom BPK-a da se uradi jedna dionica puta prema Beriču, a ostali dio, odnosno kompletan put radićemo kreditnim sredstavima od Saudijskog fonda. Kada je u pitanju kanalizacija, urađen je projekat po kojem se uvezuju Berič, Bogušići i Mravinjac i nadam se da će se za taj projekat naći razumjevanje i da ćemo ga u konačnici završiti.''

''Ispred Savjeta MZ i u svoje lično ime želim da vas poselamim i pozdravim posebno porodice šehida. Mjesna zajednica Berič je jedna od većih mjesnih zajednica u ruralnom dijelu Općine Goražde. U ovoj mjesnoj zajednici su problemi u infrastrukturi, neizgrađeni putevi, neizgrađena kanalizacija i još mnogo drugih problema kao što je otkup poljoprivrednih proizvoda koje proizvede stanovništvo ove MZ. Želim da istaknem da ako Općina bude dobila kredit da ćemo i mi imati jednim dijelom riješene pomenute probleme u Mjesnoj zajednici kada je u pitanju infrastruktura. Na kraju želim da se zahvalim svima što su odvojili svoje slobodno vrijeme da prisustvujete danas na obilježavanju ovog značajnog Dana''. – istakao je prilikom obraćanja predsjednik Savjeta MZ Berič, Hamed Drakovac.

''Prije svega želima da vas sve u ime Vlade BPK-a poselamim i pozdravim, te da vam se zahvalim što na ovaj način odajete počast i poštovanje prema šehidima i našim borcima koji su dali živote u oslobodilačkoj borbi. Posebno selamim porodice šehida, RVI, komandante koji su sa raznih strana došli ovdje da iskažemo poštovanje. Želim da posebno poselamim načelnika Općine Goražde zahvaljujući kojem je Berič dobio novi izgled u odnosu na ono što je bio. Uopšte ne sumnjam da ćemo u skorije vrijeme imati jednu savremenu putnu komunikaciju koja će povezivati ovo područje sa centrom općine Goražde. Ono zbog čega smo mi danas ovdje jeste prvenstveno da se sjetimo operacija ''Krug'' i ''Drina'' koje su donijele slobodu ovom području''. – naglasio je ministar za boračka pitanja BPK-a, Zijad Briga.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 239 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus