Main » 2011 » June » 27 » Obilježje u parku "Plavi cvijet": Trajno podsjećanje na djecu poginulu tokom agresije
14:51
Obilježje u parku "Plavi cvijet": Trajno podsjećanje na djecu poginulu tokom agresije

Djeca koja su poginula zaslužuju da ih ne zaboravimo, kazala Irene Cormenzana, predsjednica SOS Balkanesa
"I drugi su se ovdje igrali prije nas i još uvijek se čuje njihov glas. Nedostaju nam sva ta djeca vesela i snena, jer iza njih ostade vječne tuge sjena", stihovi su Goraždanke Safije Devlić uklesani na kamenu koji će u goraždanskom parku "Plavi cvijet" trajno podsjećati na djecu Goražda poginulu tokom agresije na ovaj grad od 1992. do 1995. godine. 

Bol i tuga 

Ideja za podizanje obilježja patnjama najmlađih žrtava rata potekla je od organizacije koja je finansirala i izgradnju "Plavog cvijeta", a koja na ovaj način završava svoj angažman u našoj zemlji. To je SOS Balkanes iz San Sebastijana u Španiji. 

- Možemo znati broj poginule djece i to je ono što se može izmjeriti, ali to nije pokazatelj bola i tuge koji se osjećaju, to je nešto što se riječima ne može opisati. Djeca koja su poginula zaslužuju da ih ne zaboravimo, a najmanje što možemo napraviti jeste jedan ovakav spomenik - kazala je Irene Cormenzana, predsjednica organizacije. 

Priznanje Ireni 

Abduselam Sijerčić Pelam, ratni komandant, danas predsjednik Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK, kazao nam je kako je tokom rata, prema podacima ovog udruženja, samo u gradu Goraždu poginulo 85 djece, a na području Gornjeg Podrinja 144. Sijerčić je predložio da se Irene Cormenzana proglasi počasnim građaninom Goražda. 

Na svemu što su učinili za Goražde i BiH, velikim prijateljima iz Španije zahvalio se načelnik općine Goražde Muhamed Ramović. Nakon plemenitog gesta SOS Balkanesa očekuje se da, konačno, ovdašnje vlasti na dostojan način obilježe stradanje najmlađih stanovnika grada na Drini.


(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 370 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus